02.09.22 

ImageПроект "Армія дронів" від Генштабу ЗСУ та Держспецзв'язку вже зібрав приблизно 1 млрд грн на закупівлю розвідувальних безпілотників для військових.

Про це розповів голова Держспецзв'язку Юрій Щиголь.

Держспецзв'язку вже законтрактувало 877 дронів на суму 948 млн грн. Серед них переважають дрони китайського виробництва – це 432 апарати двох різних моделей. Також у списку американські Autel evo 2 – їх придбали 200 штук.

Серед постачальників є й 3 українські фірми, що поставлять армії 2 БПЛА "Укрджет", 3 Skyeton та 80 "Скіф". Крім того, свою допомогу надала й Польща – ЗСУ отримають 20 розвідників Fly Eye, та 40 дронів-камікадзе Warmate.

Щиголь повідомив, що список постачальників може розширюватися, утім для того, щоб не дати ворогу можливості зірвати процес купівлі, поки що організатори не оприлюднюють імен виробників. Відомо лише, що вони ведуть переговори та проводять тестування запропонованих безпілотників.

Крім того, "Армія дронів" отримала понад 100 дронів від пересічних людей. Найбільше долучалися громадяни України, Польщі, США та Німеччини.

Керувати цими дронами будуть зокрема випускники "Армії дронів", що пройшли п'ятиденне навчання. Станом на кінець серпня, їх уже було 735. Однак нестача пілотів така ж нагальна проблема, як і нестача дронів, адже керувати безпілотником може лише військовий.

Джерело mind