13.09.22 

Imageросія суттєво скоротить парк легких чеських літаків L-410 на регіональних авіалініях. 

Про це повідомила російська авіакомпанія СиЛА («Сибірська легка авіація») за підсумками конференції експлуатантів L-410.

У протоколі за підсумками конференції йдеться, що існує реальна загроза зупинки польотів літаків L-410 у росії, що «завдасть шкоди санітарним перевезенням, суттєво обмежить або повністю припинить авіасполучення між віддаленими пунктами країни».

У документі пояснюється, що на тлі європейських санкцій чеський завод Aircraft Industries проінформував російських перевізників, у парку яких є L-410, про неможливість виконання зобов’язань, пов’язаних із підтриманням льотної придатності літаків, постачанням комплектуючих та надання послуг з ремонту.

«Припинили взаємодію також організації, які забезпечують технічну підтримку основних компонентів літака, — двигунів та повітряних гвинтів. Немає можливості ремонту імпортних комплектуючих», — сказано у протоколі.

Крім технічної підтримки з боку розробника, припинено й оновлення технічної документації, йдеться в повідомленні російської авіакомпанії. Щоб вирішити це питання «потрібний значний час і джерело фінансування», стверджують російські авіакомпанії.

За даними Росавіації, станом на середину лютого, літаки L-410 у своєму парку мали десять авіакомпаній, сумарний парк становив майже 40 повітряних суден цього типу.

L-410 використовують перевізники в Архангельській, Магаданській, Іркутській, Оренбурзькій областях, Забайкальському, Камчатському, Красноярському та Хабаровському краях, Республіці Комі та інших регіонах.

У 2019 році до пандемійного року L-410 перевезли до росії 112,5 тис. пасажирів, випливає з даних Транспортної клірингової палати.

Легкий двомоторний літак L-410 розробили в Чехії. Компанія-виробник L-410 Aircraft Industries до кінця квітня цього року належала російському власникові. Однак потім 100 % акцій викупила чеська Omnipol .

Літак L-410 може перевозити до 19 пасажирів. Його використовують для регіональних перевезень, особливо для польотів у важкодоступні місця.

Джерело armyinform