11.10.22 

ImageНовітні комплекси IRIS-T та NASAMS зможуть інтегруватись та працювати як єдина система — Повітряні Сили України

Системи протиповітряної оборони  IRIS-T та NASAMS, які Україна має отримати уже найближчим часом, можуть працювати разом та будуть пов'язані в єдину інформаційну мережу. Це дозволить в разі фіксування цілі одним комплексом збити його з допомогою іншого, розповіли фахівці з Повітряних Сил України.

"Якщо стоїть стара система Бук і бачить ціль, вона її знищує. Якщо вона її не бачить – вона її не знищує, навіть якщо бачить сусідня установка. В NASAMS, IRIS-T та Patriot всі цілі заводяться в єдиний простір і формують єдину картинку повітряного простору", - зазначили у відомстві.

Німецький комплекс IRIS-T SLM працює на шасі MAN SX 45 (8 x 8) c модифікованими керованими ракетами малої дальності IRIS-T з інфрачервоною головкою самонаведення, оснащений потужнішим двигуном. Саме комбіноване наведення дозволяє цьому ЗРК знищувати усі повітряні цілі на дистанції до 40 км та висоті 20 км. Іншими словами, німецький ЗРК IRIS-T SLM теоретично може посилити захист наших міст від балістичних та крилатих ракет ворога.

"IRIS-T має дуже гарні показники в одночасному знищенні багатьох цілей. Тобто якщо у нас повністю заряджені три пускові установки, то ми одночасно зможемо знищити 24 цілі", - зазначають аналітики.

Тобто Україна зможе знищувати ще більше зафіксованих ракет, які старі системи протиповітряної оборони пропускають на разі. Також це допоможе серйозно захистити деякі об’єкти, в тому числі «центри прийняття рішень».

Що стосується систем ППО NASAMS, то це вже третє покоління захисту. Хоча за технічними показниками вона схожа на IRIS-T (збиває цілі на відстані до 40 км), однак вона значно точніша та має більший досвід використання. Також існує можливість переведення її на ракети більшої дальності (100+ км), коли вони з'являться.

"Якщо IRIS-T тільки виходить на ринок, то NASAMS це вже авторитет", - додали експерти.

В командуванні повітряних сил заявляють, що Україна вже підготувала фахівців, які зможуть працювати з новими комплексами протиповітряної оборони.

Зазначимо, що буквально на днях Україна має отримати один комплекс IRIS-T, а на початку наступного року ще три. Також до кінця року повітряні сили отримають на озброєння два комплекси NASAMS, а ще шість надійде дещо пізніше.

Щоб суттєво наростити систему протиповітряної оборони України, необхідною є значно більша кількість комплексів ППО, ніж та, що планується для передачі. І мабуть тому Президент Зеленський домовився з Федеральним канцлером Німеччини Олафом Шольцом про термінове скликання засідання G7.

Джерело ZN