12.11.22 

ImageКорінний перелом у війні залежить не лише від того, коли Україна отримає винищувачі F-16, але й від озброєння, яке йде в комплекті.

Про це речник Командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат розповів в інтерв'ю виданню Апостроф. 

Відповідаючи на питання, чи приведе до корінного перелому отримання F-16, він зазначив, що це залежить від того, скільки саме цих винищувачів ми можемо отримати, та в якій перспективі.

- Але винищувач це тільки половина справи. Питання в озброєнні, яке йде в комплекті до цього літака. Є моделі, призначені для роботи в повітрі, на землі, багатоцільові.

Спектр озброєння F-16, це найрізноманітніші ракети різного радіусу дії. Навіть ракети HARM, випущені з F-16, це вже не ті ракети HARM, що зараз є на наших МіГ. Вони вже значно підвищать свою функціональність, дальність застосування. Отримати хоча б декілька ескадрилей.

Але потрібно адаптувати для цих літаків і наші аеродроми, і інженерів мати, які будуть їх обслуговувати, і систему управління. Це дуже складний процес, - повідомив Юрій Ігнат.

За його словами, процес треба запускати, адже переоснащення повітряних сил на новий тип літака питання вже вирішене. Ми не зможемо на наявних у нас літаках в майбутньому виконувати завдання: техніка морально і фізично застаріла, особливо озброєння. Ракети, які ми маємо, не відповідають сучасним загрозам, ворог набагато технологічніший. Тим паче, багато техніки ворогом вже знищено.

Питання в тому як і коли партнери зможуть нам надати цю техніку. Це призведе до певного паритету, адже F-16 хоч і є літаком четвертого покоління, але ці літаки пройшли етапи глибокої модернізації і вони будуть переважати російську авіацію по своїм тактико-технічним характеристикам.