15.11.22 

ImageРодини загиблих у катастрофі літака рейсу MH17 сподіваються на висвітлення судом ролі росії  

Родичі 298 людей, які загинули внаслідок збиття літака рейсу MH17 ракетою класу "земля-повітря" над Україною в липні 2014 року, сподіваються, що судді, які винесуть вердикт у цій справі в четвер, висвітлять провідну роль росії у збитті літака.

Про це повідомляє Reuters, передає Укрінформ .

Повідомляється, що вирок у справі збиття MH17 може стати першим випадком, коли суд ухвалить рішення щодо ролі росії у бойових діях в Україні з моменту її вторгнення в Крим у 2014 році.

Прокуратура Нідерландів вимагає довічного ув'язнення для трьох росіян і одного громадянина України, звинувачених у постачанні ракетної системи, яку підтримувані росією сепаратисти використовували для запуску ракети по пасажирському літаку Malaysia Airlines, що летів з Амстердама в Куала-Лумпур. Жоден із чотирьох підозрюваних, які, за словами прокурорів, організували перевезення ракетної установки з рф на схід України, не перебуває під вартою, і лише один бере участь у провадженні.

"Не може бути так, щоб державі, яка сприяє масовим убивствам, це могло зійти з рук, тому роль російської держави у цій справі дуже важлива для нас", - сказав Піт Плоег, спікер родичів жертв рейсу MH17.

Суд у справі про збиття MH17 у Нідерландах розпочався в березні 2020 року. Один підозрюваний, Олег Пулатов, надіслав адвокатів, щоб представляли його. Інші росіяни - Сергій Дубінський та Ігор Гіркін, а також громадянин України Леонід Харченко - ніколи не співпрацювали з судом, і їх судять заочно.

Судді почнуть виголошувати вирок у четвер о 13:30 за місцевим часом.