02.12.22 

ImageУ той час, як залежність від російської нафти і газу відчувають по всій Європі, про нездатність отримати "не російську" сировину для промисловості говорять мало. 

Європейський аерокосмічний виробник Airbus досі сильно покладався на російський титан для створення своїх літаків.Раніше компанія виступала проти санкцій щодо титану, заявляючи, що це завдасть шкоди європейській аерокосмічній промисловості більше, ніж економіці Росії. 

Джерела припустили, що приблизно 65% титану, який використовує Airbus, походить з Росії. Однак, за словами головного виконавчого директора оборонного та аерокосмічного виробника, Майкла Шолхорна, незабаром це зміниться. Протягом наступних кількох місяців Airbus позбавиться від ланцюга постачання титану з рф.

Виступаючи на панелі саміту Airbus в Мюнхені в четвер, Шолхорн сказав: "Я не можу назвати вам точну дату. Це відносно складний процес із сертифікацією та всім іншим, що вимагає авіація, але це відбудеться".

Airbus вже припинив закупівлю російського титану для своїх військових літаків, але має ще припинити закупівлі  для комерційних літаків. За словами Шолхорна, розрив зв'язків з російською титановою компанією для альтернативних джерел "нелегкий крок". Тим часом, незважаючи на труднощі з процесами сертифікації тощо, очевидна мета — не залежати від російського титану.

Airbus купує російський титан у ПАТ "ВСМПО-Авісма". Компанія входить до корпорації "Ростех" , яка також включає виробників літаків Об’єднану авіабудівну корпорацію та дочірні компанії, такі як "Іркут" (зараз розробляє вузькофюзеляжний МС-21 ) і "Сухой".

Боїнг , який раніше купував одну третину своїх поставок металу в Росії, призупинив постачання російського титану на початку війни.

Корпорація Raytheon Technologies , яка володіє виробником двигунів Pratt & Whitney, припинила щорічні витрати на 50 мільйонів доларів США на російський титан і заявила, що це призведе до деяких затримок поставок цього року. Авіаційний бізнес General Electric Co. вже звернувся до інших поставок після анексії Росією Криму в 2014 році, скоротивши вплив російського титану. 

Джерело WSJ