09.10.23 

ImageВже понад рік правник авіазаводу Олександр Міненков в лавах ЗСУ

"Впевнений, що переможемо ворога зовнішнього, але нам доведеться побороти ще внутрішнього", -Олександр Міненков.

Правник Олександр Міненков один із тих людей, кого хочеться клонувати. Бо він потрібен всім і всюди. Понад рік він у лавах ЗСУ, літом отримав звання підполковника. 

Ще задовго до повномасштабної війни Олександр, як правник, багато часу приділяв для роз’яснення людям їх прав, вчив, як самим організуватися і вирішувати проблеми на місцях, як заставити чиновників виконувати свою роботу. Заснував громадську організацію «Єдине джерело». Назва не випадкова: згідно 5-ї статті Конституції, єдиним джерелом влади в Україні є народ. 

Осінню 2021 року він очолив юридичну службу Харківського авіапідприємства. Зізнається, що почав працювати тут лише тому, що побачив у новій команді справжні наміри запустити виробництво. Багато рішень керівництва проходить через юридичну службу, для нього було очевидно, що першочергово гроші йдуть на виплату зарплат працюючим, нових боргів не накопичується, ставилося завдання зменшити старі борги ХДАВП. Велика заборгованість авіазаводу створювалася впродовж багатьох років, зокрема, неправильно взятими кредитами. Повномасштабне вторгнення росіян завадило пану Міненкову завершити напрацювання, які дозволяли зменшити борг підприємства на 100 мільйонів гривень. 

"Цю роботу довелося зупинити, - каже очільник юридичної служби. - Після "прильоту" будівля, де я працював, була розтрощена, все розкидано і припорошено снігом. Підлеглі працівниці виїхали з Харкова, я сам розчищав приміщення і збирав документи".

У перші дні нападу російських окупантів Олександр Міненков патрулював містечко під Харковом, де проживав з сім’єю. На початку березня 2022-го вивіз дружину з дітьми, а сам повернувся і відкрив на харківському залізничному вокзалі гуманітарний хаб ГО «Єдине джерело». Тут приймали фури з гуманітарними вантажами і перерозподіляли волонтерам для доставки населенню. 

"Добре пам’ятаю, як розвантажували і завантажували під обстрілами. Спочатку було не комфортно, а потім на це не звертали увагу, бо зосереджувалися на роботі", - згадує Міненков.

Лише за три місяці великої війни хаб роздав 20 фур гуманітарної допомоги, яку волонтери розвозили районами міста. Магазини в Харкові не працювали, тому нікому не відмовляли у допомозі. Серед отримувачів були і співробітники авіазаводу. 

"Він нам дуже допоміг, коли був волонтером. У наші гуртожитки, де проживають і люди похилого віку, і маленькі діти, доставляли продуктові набори, дитяче харчування. Усього було достатньо, - говорить Наіра Тоноян, начальниця Бюро табельного обліку ХДАВП. – Я знаю Олександра Дмитровича, як дуже відповідальну, уважну, чуйну людину. Він завжди готовий допомогти. І у мирний час, і навіть зараз знаходить можливість, щоб проконсультувати, роз’яснити. Жодного мого питання він не залишив без уваги. Завжди зібраний, позитивно налаштований".

Окрім координування діяльності хабу, пан Міненков моніторив обстановку в харківському метро, де ховалися люди, в пансіонатах, де перебували біженці, "з метою захисту їх прав у місцях несвободи". А ще доставляв готові страви військовим, які захищали Харків. 

"Артилерійську бригаду, яку я відвідував, весь час обстрілювали, над ними літали ворожі дрони. Але я не від’їжджав, не розвантажившись. Вже потім міг зупинитися десь біля церкви, щоб видихнути. Прилітало навіть поруч зі мною, а від вибухової хвилі дрижали вікна у машині. Страшно було. Але робив свою справу, надіявся, що не зачепить", - розповідає Олександр.

На початку червня 2022-го він вступив до лав Збройних сил України. Командування доручило йому підтримувати військову дисципліну на фронті - спілкуватися з військовими, роз’яснювати їхні права і обов’язки.

"В цілому підрозділи заслуговують на повагу, з честю виконують бойові завдання. Але в зв’язку з загальною мобілізацією на фронт потрапляють і не мотивовані люди, які не зовсім розуміють, що мають робити. Моє завдання – переконати їх в необхідності дотримання військової дисципліни, роз’яснити їм наслідки, не допустити можливі правопорушення", - пояснює свою роботу на фронті очільник юридичної служби ХДАВП.

Провівши чимало часу на передовій, сьогодні він впевнений, що російських загарбників Україна переможе. «Бойовий дух в українській армії зараз найвищий за всі роки. Але після перемоги над зовнішнім ворогом, нам доведеться закотити рукава, щоб побороти ще внутрішнього ворога. А це корупція і всі ті, хто чекає, що хтось має все зробити». 

"Якщо кожен буде добре робити свою справу, то, згуртувавшись, ми зможемо відбудувати Україну. У нас є всі шанси. Я це бачив на фронті. Я вір’ю в таких людей. Я їх знаходив", - переконаний Олександр Міненков, правник і підполковник ЗСУ.

P.S. ГО "Єдине джерело" продовжує працювати, не зважаючи на те, що її керівник на передовій. Сьогодні волонтери на грантові кошти відновлюють лікарні в Харківській області, які були пошкоджені через війну. Замінюють вікна в санаторіях, де проживають внутрішньо переміщені особи, які втратили житло. Проводять тренінги з надання домедичної допомоги.

Джерело ХДАВП