26.04.24 

ImageОлександр Кривоконь йде з посади Генерального директора Харківського державного авіаційного виробничого підприємства.

Про це він повідомив у Facebook.

За його словами, у нього завершився трудовий контракт на посаді генерального директора Харківського авіапідприємства, а керівництво українського оборонпрому продовжило контракт лише на три місяці.

"На жаль, я змушений піти з посади керівника. Хоч вище керівництво українського оборонпрому продовжило мій контракт ще на три місяці, але я прийняв непросте для мене рішення звільнитися. 

Автоматичне короткострокове продовження контракту не дає можливості розвивати будь-яку стратегію і взагалі планувати роботу. А коли нема визначеності, я не можу відповідати за підлеглих людей. 

Вище керівництво не побажало обговорити зі мною подальшу стратегію діяльності ХДАВП, не вислухало моїх пропозицій, ніяк не сприяє вирішенню нагальних проблем, укладені раніше зобов’язання не дотримуються. 

Сумно і прикро це розуміти, але складається враження, що наш завод, який може працювати на оборону країни, - не потрібен владі. Навіть тепер, під час важкого протистояння російській збройній агресії, під час нової загрози окупації Харкова. Важко усвідомлювати це…  

Разом з цим я сповнений вдячності нашому колективу - нам вдалося втілити наші першочергові завдання: запустити виробництво, оплачувати поточні рахунки і заробітну плату. Було відновлено співпрацю з єгиптянами. Ми підняли єгипетський борт, який багато років стояв понівеченим після аварії і лише завдяки професіоналізму наших фахівців зміг знову злетіти. 

Було відкрито нові вітчизняні контракти, які дали нам змогу реалізовувати наші комплектуючі. І за рахунок цього ми дотримувалися зобов’язань не накопичувати нові борги. Регулярно видавали заробітну плату і  оплачувалися комунальні рахунки, а також закупляли виробничі матеріали.

У передвоєнний рік ми вели успішні переговори з іноземними партнерами і покладали на них великі надії. Але, як ви знаєте, війна завдала величезних руйнувань нашому підприємству. Два крайні роки були, мабуть, найскладнішими за всю історію Харківського авіазаводу. Ми пережили численні бомбардування, багато з того, що будувалося десятиліттями, перетворено на уламки…

Проте навіть у жахливих умовах повномасштабного нападу на нашу державу нам вдалося забезпечити ефективну оборону авіазаводу. Своєчасна взаємодія з Нацгвардією, ЗСУ, ТерОбороною і правильний захист злітно-посадкової смуги змогли запобігти висадці російського десанту у центрі Харкова і захопленню міста. 

Дякую за вашу мужність, стійкість і самовідданість. Ви - справжні герої, які, ризикуючи своїм життям, рятували завод, його обладнання та цінні напрацювання. Завдяки нашій спільній праці та самовідданості ми змогли зберегти завод і дати йому шанс на відновлення. Попри регулярні обстріли нам вдалося вивезти важливу документацію та особові справи працівників у безпечне місце. 

Я хочу подякувати тим із вас, хто залишався вірним нашому заводу навіть у ці найтяжчі часи. Дякую тим, хто долучився до волонтерського руху і привозив нашим співробітникам продукти харчування та ліки, організовував людей для самодопомоги. Дякую тим працівникам, хто, ризикуючи життям, доставляв їжу на передову українським захисникам. Низьким уклін нашим співробітникам, хто зі зброєю в руках вже багато місяців захищає нас усіх від російських окупантів. 

Ми продовжували працювати у надскладних умовах війни, але, я вважаю, ми гідно протистояли усім негараздам.

Бажаю вам усім міцного здоров'я та мирного неба над головою! Слава Україні! Героям слава!", - написав Олександр Кривоконь.