20.02.23 

ImageМіністр оборони Олексій Резніков сподівається, що надання сучасної авіації для наших Повітряних сил – "це питання місяців".

"І коли я говорю "місяців", це один-два", – сказав глава МО в інтерв'ю "Бабель", яке було оприлюднене 20 лютого.

Журналісти попросили його прокоментувати останню зустріч у форматі "Рамштайн", коли міністр показав журналістам хустинку кольору хакі з малюнками винищувача. Нагадаємо, що тоді, спілкуючись із представниками міжнародних ЗМІ, на запитання про те, від кого Київ планує отримати літаки, Резніков відповів: "Із неба!"

Наразі глава міноборони визнав: це був експромт. "У Києві я отримав від [служби] протоколу інформацію, що краватки й костюми цього разу обов'язкові. Бо на попередній зустрічі дозволяли smart casual ("ошатний повсякденний стиль", – ред.), і ми були у наших худі. Ця хустка давно в мене в колекції, але рідко підходила за кольором. А тут подивився й вирішив взяти її як талісман і символ", – розповів міністр.

Він вважає, що базовим буде один тип літака (наприклад, F-16), а підтримувати його будуть інші моделі. Поставки виходитимуть із того, винищувачів якого виду в партнерів найбільше, яких запчастин та інших систем для обслуговування є в достатній кількості.

"Одна країна каже: "Я готова, але нехай інші партнери теж дадуть". Тобто контрибуція має бути спільною, як було з танками", – зазначив Резніков.

Він додав, що командування Повітряних сил ЗС України називає першим оптимальним варіантом американські Falcon F-16, другим – шведські Gripen. Є й інші системи: британські, французькі, німецькі. Що стосується передачі нам літаків МіГ, то вони є у практично всіх країн колишнього соціалістичного блоку.

"Звичайно, ми візьмемо МіГи, але це не дає якісного переходу українських Повітряних сил на нову платформу. Ми літаємо на МіГах. Їх радар бачить на плюс-мінус 60 км, а ракети вражають на 30 км. Для порівняння – Су-35 в *рків бачить на 150 км і стріляє на 120. Тому, якщо ми отримаємо трохи МіГ, ми, звичайно, подякуємо й візьмемо. Але я не борюся за МіГи", – пояснив міністр.

Журналіст попросив прокоментувати, чи готові наші аеродроми до роботи F-16. Глава МО відповів, що в цих винищувачів справді нижча посадка, ніж у наших літаків. "Але ми вже знайшли технічне рішення, тому застереження зняте", – підкреслив Резніков.

Говорячи про кількість літаків, він зазначив, що ми заберемо все, що дадуть. "Звісно, ми спершу боротимемося за півсотні, а потім за сотню. Реалістично, якби в нас була сотня літаків з різними можливостями виконання завдань – це був би непоганий кейс. І він реалістичний, бо кожна країна може дати 10-15 штук, і це не зменшить їхню обороноздатність", – упевнений міністр.

Джерело Obozrevatel