20.02.23 

ImageІталія може поставити Україні 5 бойових літаків Tornado і Amx. Що це за літаки?

Італія може поставити Україні 5 бойових літаків Tornado і Amx.

Як пише національне видання La Repubblica, эдиною умовою для цього є те, що Італія не стане першою країною, яка передаватиме Україні бойову авіацію.

У майбутньому Рим може передати ще більше таких літаків. Трохи фактів про ці літаки від Dev.ua

Tornado

Tornado (повна назва — Panavia Tornado) — це двомісний багатоцільовий бойовий реактивний двомоторний літак третього покоління з крилом змінної стрілоподібності. Також відомий під назвами MRA-75 і Panavia 200.

Літак був розроблений і збудований на початку 1970-х років європейським консорціумом Panavia Aircraft GmbH, який за ініціативою британців створили компанії British Aerospace (42,5%, Велика Британія), Messerschmitt-Bölkow-Blohm (42,5%, Німеччина) і Alenia Aeronautica (15%, Італія).

На бойове чергування Tornado заступив на початку 1980-х років і окрім Великої Британії, Німеччини та Італії був взятий на озброєння Саудівською Аравією. 

Характеристики

Літак Tornado було спроєктовано за аеродинамічною схемою з крилом змінної стрілоподібності (залежно від ситуації може набувати дельтоподібної й стрілоподібної форми). Змінна геометрія крила забезпечує мінімально-можливий опір повітря під час маневрів на різних висотах. Наприклад, коли крила відведені назад, відкрита площа крила опускається й опір значно зменшується, що сприяє виконанню високошвидкісного польоту на низьких висотах.

Змінне крило може приймати будь-який кут стріловидності від 25 градусів до 67 градусів із відповідним діапазоном швидкості для кожного кута. Рівень стріловидності крил (тобто кут крил стосовно фюзеляжу) можна змінювати в польоті безпосередньо пілотом вручну. Деякі Tornado ADV додатково були оснащені автоматичною системою зміни стріловидності крил, щоб зменшити навантаження на пілота.

Під час розробки також значна увага приділялася характеристикам Tornado під час зльоту та посадки на короткій відстані. Так, для меншої дистанції зльоту та посадки літак може згортати крила вперед до положення 25 градусів і розгортати закрилки та передні планки на повний розмах, щоб дати змогу літаку злітати та приземлятися на менших швидкостях.

Ці особливості, у поєднанні з двигунами Rolls-Royce RB199, оснащеними реверсом тяги, забезпечують Tornado відмінну керованість на низькій швидкості й унікальні характеристики злету і посадки.

Для виконання місій на далекі відстані Tornado має додаткові підкрилові паливні баки й висувний зонд для дозаправки у повітрі. При цьому система дозаправки в повітрі дозволяє одному Tornado дозаправляти інший.

Модифікації

Tornado існує в таких основних модифікаціях: винищувач-бомбардувальник Tornado IDS, перехоплювач Tornado ADV і розвідник/літак радіоелектронної боротьби Tornado ECR.

Винищувач-бомбардувальник Tornado IDS — базова і найбільш масова версія літака. Має кілька підверсій: Tornado GR1 (ударний винищувач), Tornado GR1A (тактичний всепогодний розвідник), Tornado GR1B (морський ударний винищувач), Tornado GR4 (модернізований винищувач-бомбардувальник GR1), Tornado GR4A (модернізований тактичний розвідник).

Розвідник/літак радіоелектронної боротьби Tornado ECR — окрім збору розвідданих, цей літак призначений для місій придушення протиповітряної оборони противника. Він має датчики для виявлення використання радарів і оснащений протирадарними ракетами AGM-88 HARM.

Всепогодній дальній перехоплювач Tornado ADV — задумувався як довготривалий перехоплювач для протидії загрозам з боку бомбардувальників часів «холодної війни». Порівняно з базовою версією, мав більше прискорення, покращені двигуни, збільшений корпус (що дало можливість збільшити місткість пального), кращий радар та зміни в програмному забезпеченні. Участь у повітряних боях із винищувачами противника до його обов’язків не входила через порівняно низьку маневреність.

 

Серед сучасного озброєння, для розгортання якого було адаптовано Tornado, можна виділити бомби Enhanced Paveway і Joint Direct Attack Munition, протирадарні ракети AGM-88 HARM, а також сучасні крилаті ракети Brimstone, Taurus і Storm Shadow. У протикорабельній версії GR1B кожен літак може нести до чотирьох протикорабельних ракет Sea Eagle. Також Tornado є потенційним носієм тактичної ядерної зброї.

ImageAMX

AMX — штурмовик, розроблений спільно Бразилією та Італією. Літак створили у 1980-х роках. Він також перебував на озброєнні ВПС Італії до кінця 1990-х років. Усього було вироблено близько 200 таких бойових машин.

Цей літак випустили в кількох модифікаціях:

AMX легкий штурмовик;

AMX-T двомісний навчально-бойовий літак;

AMX-ATA двомісний легкий штурмовик;

AMX-R (RA-1) легкий літак-розвідник на базе AMX для ПВС Бразилії.