28.02.23 

ImageНещодавно українські сили оборони приземлили під Авдіївкою штурмовик Су-25 пкс рф, який від початку масштабного вторгнення став 300-м знищеним російським літаком 

Ще одна значуща подія сталася після 369-ї доби героїчного протистояння російській  збройній агресії. Українські сили оборони знищили під Авдіївкою штурмовик Су-25 пкс рф, довівши загальну кількість збитих літаків загарбників   від початку широкомасштабного вторгнення до 300 одиниць. А з урахуванням знищених гелікоптерів втрати окупантів у бойовій авіації  на 27 лютого 2023 року становлять 588 одиниць сучасної авіаційної техніки.

Як порівняти, то це найбільші втрати пкс рф за весь час їх існування з травня 1992 року.

Всього до початку широкомасштабного вторгнення в Україну пкс рф мали у своєму складі 1370 літаків різних модифікацій. З них: 380 Су-27, 267 МіГ-29, 131 МіГ-31, 274 фронтові бомбардувальники Су-24, 125 новітніх Су-34 та 193 штурмовики Су-25. Більшість авіапарку — це літаки, які були прийняті на озброєння ще за радянських часів і вважаються морально застарілими за своїми технічними характеристиками. Але вони пройшли модернізацію і продовжують виконувати визначені їм завдання. Також на озброєння було прийнято чимало сучасних зразків літаків нового покоління: Су-34, Су-35. Якщо додати до них 124 важкі бомбардувальники:16 Ту-160, 42 Ту-95 і 66 Ту-22М та 91 бойовий літак морської авіації вмф рф 22 МіГ-29К/КУБ, 43 Су-27/33, 22 Су-24 і 4 Су-25, отримаємо  вражаючу цифру — 1585 машин.

Згідно з офіційною статистикою, росія, починаючи з 1992 року по лютий 2022 року, втратила 315 своїх військових літаків і гелікоптерів. До речі, переважна кількість цих втрат сталася внаслідок авіакатастроф, викликаних технічними неполадками або людським чинником: помилками пілотів та службами організації польотів. Щодо втрат під час збройних агресій проти Ічкерії та Грузії — найбільш суттєвими вони були в період першої і другої чеченських війн. Тоді напіввійськові формування Ічкерії знищили 55 російських гвинтокрилів різної модифікації і 9 бойових літаків. Найбільш вдалою стала їхня атака 19 серпня 2002 року поблизу Грозного. З переносного зенітного ракетного комплексу «Ігла» бійці національного спротиву  влучили в гвинтокрил Мі-26, на борту якого перебувало понад 150 військовослужбовців зс рф. Ракета потрапила у двигун гвинтокрила, і той змушений був здійснити жорстку аварійну посадку. Загинуло 127 російських військовослужбовців. Кількість жертв зросла внаслідок приземлення машини на заміновану територію поблизу військової бази Ханкала.

Під час нападу на Грузію у 2008 році пкс рф втратили 6 бойових літаків, включаючи дальній стратегічний ракетний бомбардувальник Ту-22 М3, якого було збито із землі засобами ППО грузинської армії. Причому з 6 машин, втрачених у Грузії, 4 були збиті лише за один день — 9 серпня 2008 року.

З початком втручання у військовий конфлікт в Сирії у 2015 році пкс рф також недорахувалися 7 гвинтокрилів і 11 літаків. Особливо запам’яталося принизливе показове знищення російського бомбардувальника Су-24 24 листопада 2015 року. Під час порушення повітряного простору  Туреччини його без вагань збив винищувач F-16 турецьких ВПС. Маючи повну перевагу в повітрі у зв’язку з відсутністю у сирійських повстанців засобів ППО, тим не менш окупанти постійно втрачають літаки і гелікоптери. Зазвичай це стається через технічні несправності, а також під час раптових обстрілів баз розташування військової авіації рф у Сирії.

Але справжнє пекло для пкс рф під час широкомасштабного вторгнення росії в Україну торік у лютому влаштували українські захисники.  Всі пам’ятають висадку повітряного десанту загарбників у Гостомелі в перші дні вторгнення. Тоді бійцям Національної гвардії вдалося дати гідну відсіч непроханим гостям. Маючи всього два розрахунки зенітних гармат, а також два розрахунки  ПЗРК «Ігла» вони знищили 6 російських ударних гелікоптерів, серед яких були Ка-52, і Мі-8 з десантом на борту. А 26 лютого наші сили ППО помстилися за загибель наших десантників у Луганському аеропорту у 2014 році, збивши ворожий  Іл-76 з великою кількістю окупантів на борту в районі Василькова. 

Спроби вести безкарні масовані атакуючі дії з повітря обернулися для загарбників значними втратами. Так, наприклад, 5 березня 2022 року під час бомбардування важкими авіаційними бомбами «УФЗАБ-500», «УФАБ 250-270», «ФАБ-50» житлових кварталів Чернігова був збитий з ПЗРК літак Су-34. Його пілот, старший льотчик, начальник повітряно-вогневої та тактичної підготовки олександр красноярцев був взятий у полон. Схожа участь спіткала багатьох пілотів збитих літаків і гелікоптерів. Вони втрачали свої бойові машини і опинялися в полоні або знищувалися в небі. Тому сьогодні ворожа авіація вже не хазяйнує в небі України, а діє з території рф або з тимчасово окупованої.  Але і це не рятує загарбників. Повертаючись до статистики, нагадаємо «чорні» дні для військової авіації агресорів. 15 березня 2022 року був завданий потужний ракетно-артилерійський удар  по аеродрому Чорнобаївка біля Херсона. Одночасно було знищено 13 бойових гвинтокрилів. Ще більш результативною за наслідками стала «бавовна», яку завдали наші Сили оборони по території тимчасово окупованого Криму. 9 серпня в результаті вогневого впливу по аеродрому окупантів в Новофедорівці було знищено 15 бойових літаків пкс рф. Серед них 10 бомбардувальників Су-24 і 5 сучасних Су-30. А наприкінці 2022-го «бавовна» завітала і на територію рф: 6 грудня 2022 року було завдано два удари по аеродромах стратегічної авіації пкс рф у рязанській і саратовській областях. У підсумку цих «привітань» два стратегічні ракетні бомбардувальники Ту-22М3 і Ту-95МС вийшли з ладу і більше не будуть дошкуляти українцям. 

Прогноз на подальші втрати окупантів в авіації є обнадійливим. Адже, по мірі зростання кількості і якості сучасних засобів ППО від наших західних партнерів, шансів вижити в українському небі для літаків і гелікоптерів окупантів майже не залишається. 

Фото з відкритих джерел

Джерело АрміяInform