02.03.23 

Особливості застосування противірусних препаратів

Віруси — дуже дрібні організми, що можуть викликати серйозні захворювання, вони мають дуже швидке поширення. Щоб ефективно боротися з ними, лікарі назначають противірусні засоби, основною функцією яких є пригнічення розмноження вірусів. Детально дізнатися про противірусні препарати можна, перейшовши за посиланням https://apteka911.ua/shop/lekarstvennyie-preparatyi/protivovirusnyie, в медичній інформаційній системі Аптека 9-1-1.

Image

Класифікація противірусних засобів

Противірусні засоби з’явилися на ринку відносно недавно, проте фармакологічна індустрія активно розвивається, тому сьогодні можна зустріти безліч лікарських препаратів, що є вельми ефективними для боротьби з багатьма хворобами, спричиненими вірусами. Найчастіше для боротьби з вірусами лікарі призначають наступні засоби:

  1. Противірусні прямої дії — дуже ефективні ліки, що блокують розвиток вірусу в клітинах людини, вони підбираються в залежності від типу вірусу.
  2. Гомеопатичні засоби — теж часто призначаються, прямої противірусної дії вони не чинять, проте допомагають організму виробити речовини, щоби підвищити імунітет.
  3. Імуномодулятори — стимулюють синтез організмом інтерферону, що бореться з вірусом та підвищує опорні сили людини.

Оскільки віруси спричиняють безліч захворювань, виділяють наступні групи ліків: 

  • протигрипозні;
  • протигерпетичні;
  • ліки, що борються з цитомегаловірусом;
  • протигепатитні;
  • антиретровірусні.

Для зручності пацієнт самостійно може обрати лікарську форму препаратів. Виділяють капсули, таблетки, супозиторії, розчини для ін’єкцій, мазі та креми для зовнішнього застосування.

Чи мають противірусні препарати протипоказання? 

Як і будь-які інші лікарські засоби, противірусні мають протипоказання. Перш за все мова йде про підвищену чутливість організму до будь-якого компонента лікарського засобу. Під час лікування дуже важливо дотримуватись рекомендацій лікаря та перед використанням ознайомитись з інструкцією, не перевищувати призначену дозу, інакше може виникнути передозування, яке найчастіше проявляється у вигляді нудоти, блювання, запаморочення, головного болю, а також може викликати висипання.

Приймати будь-які лікарські препарати, в тому числі й противірусні, краще за рекомендацією лікаря, який підбере правильний лікарський засіб та розрахує необхідну дозу.