06.03.23 

ImageПовітряні Сили Збройних Сил України по офіційним каналам зробили запит у США на поставку 128 винищувачів.

Проміж них - літаки різних типів - F-15, F-16 і F-18.

Про це заявив заступник міністра оборони США з політичних питань Колін Каль, виступаючи перед комітетом Палати представників у справах збройних сил, пише Думська.

На думку чиновника, "це поглине величезну частину решти допомоги у сфері безпеки, яка у нас є на цей фінансовий рік".

На думку Каля, Україні в кінцевому підсумку буде потрібно від 50 до 80 F-16 для заміни своїх нинішніх літаків. Якщо США поставлять нещодавно побудовані борти, їх доставка в Україну займе від трьох до шести років, а якщо США відправлять відремонтовані старі моделі F-16, то від 18 до 24 місяців.

Загалом, американські чиновники від міністерства оборони поки що негативно ставляться до поставок винищувачів, вважаючи, що зараз треба зосередити увагу на наземній техніці та озброєннях.

Нагадаємо, президент США Джо Байден на початку лютого також був проти поставок нам винищувачів. Минулого тижня він повідомив журналістам, що обговорював це питання із Зеленським під час його візиту до Києва 20 лютого, але не став розкривати деталі цього обговорення.

Раніш повідомлялось, що двоє українських пілотів наразі перебувають у Сполучених Штатах і проходять оцінку, щоб визначити, скільки часу може знадобитися, щоб навчити їх керувати літаками, включаючи винищувачі F-16.