08.03.23 

ImageЗбройні сили США вивчають можливість встановлення сучасних західних ракет класу "повітря-повітря" на українські винищувачі.

За словами двох представників міністерства оборони США, офіційні особи вивчають, чи можуть передові ракети класу "повітря-повітря" середньої дальності AIM-120, призначені для використання із західних винищувачів, таких як американські F-16, бути встановленими на українські МіГи, пише Politico.

У разі успіху ці зусилля можуть стати частиною вирішення потреб України в додатковій вогневій потужності та протиповітряній обороні.

Минулого тижня високопоставлені американські генерали приймали українських військових у Вісбадені, Німеччина , для серії штабних навчань, щоб допомогти Києву підготуватися до наступного етапу війни.

Україна наполягає на постачанні сучасних винищувачах, серед іншого, для допомоги в протиповітряній обороні, але поки що серед західних лідерів немає великого бажання надсилати більш досконалі літаки, такі як F-16. Двоє українських пілотів перебувають у США, щоб оцінити свої навички на тренажерах на базі ВПС Національної гвардії в Тусоні, штат Аризона, але офіційні особи заявили, що вони не будуть керувати американськими літаками.

У США шукають більш творчі рішення, щоб заповнити цю прогалину. США вже надали Києву ракети "повітря-земля", такі як високошвидкісна протирадіаційна ракета AGM-88B, яку можна встановити на до МіГи і використовувати проти наземних цілей, таких як радари та системи ППО. Пентагон також надіслав комплекти Joint Direct Attack Munition, який перетворює авіаційні боєприпаси на розумні бомби.

Однак інтеграція AIM-120 з МіГами стане першим випадком, коли США нададуть можливість стріляти ракетами "повітря-повітря" з літаків. Україна вже має низку ракет, наданих європейськими країнами, включаючи Велику Британію та Бельгію, які запускаються із наданих Заходом систем протиповітряної оборони, таких як NASAMS.

Але процес інтеграції створює труднощі. Ракета не тільки повинна бути фізично встановлена ??на літаку, вона також повинна "розмовляти" з радаром літака. Щоб зробити постріл, спочатку радар літака вказує ракеті ціль і направляє ракету, поки вона не наблизиться достатньо близько, щоб самостійно знайти ціль.

Головна проблема полягає в тому, що американська і радянська системи настільки різні, що ракета і літак не можуть спілкуватися один з одним.

Представник Міністерства оборони відмовився коментувати ці зусилля через оперативну безпеку.

"Ми підтримуємо регулярні контакти з українськими лідерами, і ми продовжуватимемо тісно консультуватися з Україною щодо їхніх потреб у безпековій допомозі - як найближчої, так і довгострокової", - сказав підполковник Гаррон Гарн. - "Наша увага й надалі зосереджуватиметься на забезпеченні України реальними бойовими можливостями, щоб вони могли захищати свою країну, але з міркувань оперативної безпеки ми не будемо обговорювати, які ініціативи ми можемо чи ні вживати в цих зусиллях".

Джерело Politico