04.04.23 

ImageГенеральний директор Ryanair Group Майкл О'Лірі заявив, що його авіакомпанія повернеться в Україну якомога швидше після того, як авіаційна влада визнає, що це безпечно.

О'Лірі повідомив про це в інтерв'ю виданню Simple Flying на полях саміту Airlines For Europe, який проходив у Брюсселі, Бельгія.

Відповідаючи на запитання, скільки часу знадобиться Ryanair, щоб повернутися в Україну, коли це буде визнано безпечним, О'Лірі сказав:

"Ми збираємося повернутися в Україну якомога швидше. Ми [перевозили] 2 мільйони пасажирів в Україні до вторгнення Путіна. У нас були плани відкрити 3-4 бази в Україні в 2022 році. Ми все ще розглядаємо Україну як ринок, який має такий же потенціал, як і Польща. Ми хотіли б відіграти провідну роль у відновленні авіасполучення в Україні, як тільки європейські агенти чи влада скажуть нам, що це безпечно".

Хоча Ryanair повернеться "якомога швидше", мине ще деякий час, перш ніж усе повернеться до норми. Уточнюючи свій прогнозований сценарій, О'Лірі прокоментував:

"Думаю, ми б повернулися в Україну протягом кількох днів. Звісно, одразу з рейсами за призначенням. Потім якомога швидше, з базами. Ми б працювали з базами в Києві, Львові та Одесі. Херсон може бути недоступний для нас. Але ми хотіли б бути дуже активними у відновленні та реконструкції української економіки".

Раніше в інтерв’ю О'Лірі зазначив, що Ryanair довелося трохи скоротити свій літній графік 2023 року через затримки доставки літаків, оскільки авіакомпанія працює на повну потужність. О'Лірі цілком упевнений, що Ryanair зможе уникнути скорочення пропускної здатності в інших місцях, повернувшись в Україну, завдяки літакам, які він очікує від Boeing протягом наступних років, в залежності від того, коли повітряний простір України буде оголошено безпечним.

"Нас не влаштовувало б, якби 1 квітня наступного року [Україну] визнали безпечною, тому що літній розклад уже в продажу; ми не хочемо його змінювати. Але якби це було зрозуміло і безпечно у кінеці літа, коли у нас буде 60-80 літаків, які сидять на землі для технічного обслуговування, тоді це [спрацює]", - повідомив О'Лірі.

До горячої фази війни Ryanair здійснював рейси до чотирьох українських аеропортів із чотирьох країн. На Київ припадало 61,6% операцій в країні, рейси здійснювались з 13 країн.

Львів був другим за завантаженістю напрямком Ryanair з 23,6% ринку, включаючи рейси із семи країн. В Одесі було заплановано 13,4% операцій Ryanair в Україні з п’яти країн, тоді як у Харкові було заплановано лише дев’ять рейсів (1,4%) протягом місяця.

У 2022 році виконавчий директор Ryanair Майкл О’Лірі казав, що лоукостер Ryanair стане першою авіакомпанією, яка відновить польоти до України.