13.04.23 

ImageУкраїнським військовим вже передали 2 гелікоптери Sea King.

Всього Велика Британія передасть Україні 3 гелікоптери Sea King , для яких підготували 10 екіпажів. Ці гелікоптери використовують для пошукових та рятувальних місій, а також для перевезення особового складу.

Журналісти BBC  побували на борту одного з Sea King та поспілкувалися з українським екіпажем. 

Гелікоптери мають вік більше 40 років, один з них брав участь під час конфлікту на Фолклендських островах у 1982 році, але пілоти вважають їх практичними та надійними для виконання певної роботи.

"Мені подобається цей гелікоптер, тому що він неймовірно гарний для польотів", – розповів другий пілот Василь. "Це один із найкращих для бойових дій, будь-то транспортування техніки чи проведення пошуково-рятувальних робіт. На ньому легко літати навіть у складних умовах". 

Image"Sea King" мають такий же вік, як і кілька інших гелікоптерів, які перебувають на озброєнні Збройних сил України. Наші пілоти знайомі з літаками цього зразка, що полегшує їх роботу. "Він просторий, має хорошу вантажопідйомність і економний", – додає Василь. 

Третій Sea King, який буде доставлено в Україну найближчими тижнями, готують на базі в Англії.  Один з українських інженерів,який на цій базі тренувався ремонтувати та обслуговувати Sea King,прояснив для дещо щодо віку гелікоптерів. Інженер Ігор розповів, що в Sea Kings від оригінального гелікоптера залишилося дуже мало, вони пройшли модернізацію. 

"Вони старі, але пройшли модернізацію, і вони нам дуже потрібні. Я вважаю, що це лише початок нашої спільної роботи",  – сказав Ігор.  

"Ці Sea Kings можуть бути старими, їх може бути небагато, і вони можуть бути не тими літаками, які Київ хоче допомогти змінити військовий баланс. Але Військово-Морські сили України кажуть, що раді їх мати – і хочуть більше", - зазначає BBC. 

Інженер Ігор визнає, що новий вертоліт, можливо, буде кращим, але додає: "Це краще, ніж нічого, і це лише початок".