15.05.23 

ImageФранція відкрита для навчання українських пілотів винищувачів. 

Про це заявив президент Франції Еммануель Макрон в інтерв’ю французькому телеканалу TF1 у понеділок після зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським у неділю ввечері.

– Ми відкрили двері для підготовки пілотів винищувачів… Навчання може розпочатися негайно, – сказав Макрон.

На запитання, чи надішле Франція винищувачі в Україну, Макрон відповів, що йдеться не про "літаки", а про "ракети" і "навчання".

Раніш повідомлялось, що українські льотчики влітку почнуть проходити курс навчання за британською програмою.

У свою чергу речник ПС Юрій Ігнат заявив, що західна техніка є більш спорідненою між собою, тому первинна льотна підготовка може відбуватися на території країн, які не мають F-16.

"Кожна країна, яка навіть немає сьогодні на озброєнні таких винищувачів як F-16, може долучитися до підтримки України щодо прийняття історичного рішення про отримання багатоцільового літака покоління 4 плюс, а саме – F-16. Вже багато країн зголосилися надати свої майданчики для навчання пілотів. Навіть Велика Британія, яка немає F-16, може також це робити. Тому що є різні етапи підготовки льотного складу: є первинна підготовка для молодих пілотів, це може бути підготовка для інженерів, для офіцерів бойового управління", - сказав він.