17.07.23 

ImageСША дозволять європейським країнам навчати українців на винищувачах F-16. 

Це підтвердив у неділю високопосадовець адміністрації президента Байдена, який назвав це потенційним благом для зусиль України протистояти перевазі Росії в повітрі .

"Президент дав зелене світло, і ми дозволимо, дозволимо, підтримаємо, сприятимемо і фактично надамо необхідні інструменти для того, щоб українці почали навчатися на F-16, як тільки європейці будуть готові", — сказав радник з питань національної безпеки Джейк Салліван. Про це повідомляє CNN  .

Це рішення закріплює різкий поворот для президента Джо Байдена, який на початку цього року заявив, що не вірить, що Україні потрібні F-16. 

У травні Байден повідомив лідерів G7, що США підтримають спільні зусилля з союзниками та партнерами щодо підготовки українських пілотів на літаках четвертого покоління, включаючи F-16, хоча на той час було незрозуміло, коли розпочнеться це навчання.

Салліван зазначив, що європейські союзники заявили, що їм потрібно кілька тижнів, щоб підготувати можливості для навчання, і що США дотримаються будь-якого встановленого ними терміну.

"Сполучені Штати не будуть заважати тому, щоб це навчання F-16 могло початися", – сказав чиновник.