17.08.23 

ImageВосени 2023 року РФ відключать від каналів, що належать глобальному провайдеру послуг для цивільної авіації, швейцарській компанії Societe Internationale de Telecommunication Aeronautiqes (SITA). 

Про це пише російське видання РБК із посиланням на джерела в авіакомпаніях.

Таким чином, російські авіакомпанії та зарубіжні перевізники, які все ще літають у РФ, зіткнуться з проблемами під час організації польотів.

SITA займається розробкою систем бронювання, електронних посадкових, багажних систем і різних інших авіаційних IT-послуг. Компанія заявила про намір покинути російський ринок у травні 2023 року.

За даними видання, до осені російські компанії відключать від телекомунікаційних каналів SITA, які видання називає «авіаційним SWIFT». Йдеться про найпоширеніший інструмент для обміну інформацією у світовій цивільній авіації; зокрема між авіакомпаніями та аеропортами.

За словами співрозмовника РБК, через відключення від телекомунікаційних каналів російські перевізники більше не зможуть передавати через шлюзи SITA дані про рейси, пасажирів і багаж в інформаційні системи міжнародних аеропортів.

Іноземні перевізники також залишаться без звичного каналу для обміну даними з інформаційними системами аеропортів у РФ.

У російському Мінтрансі заявили, що планують забезпечити обмін інформацією між російською та міжнародними мережами й альтернативними каналами зв’язку.

У РФ вважають, що іноземні перевізники можуть використовувати російське програмне забезпечення.

Джерело NV