24.08.23 

ImageУкраїнські військові опублікували фото винищувача Су-27 із підвіщеною коригованою далекобійною авіабомбою JDAM-ER.

Фото з літаком оприлюднила пресслужба Повітряних сил ЗС України.

Про це повідомляє Мілітарний .

JDAM – це комплект спеціального обладнання для перетворення звичайних авіабомб у керовані боєприпаси. Він складається з керованого оперення та системи інерційного керування в парі з GPS-приймачем.

Боєприпас на фото візуально можна ідентифікувати як 500-фунтову авіабомбу Mark 82. Її вага, у перерахунку в метричну систему, дорівнює 230 кілограмам, з яких 89 кг займає вибухівка.

Оснащена комплектом JDAM-ER авіабомба Mark 82 здатна уразити ціль на відстані до 72 кілометрів з максимальним відхиленням від цілі до 11 метрів.

Варто зауважити, що попри надання можливості Су-27 нести на пілоні західні авіабомби, цей винищувач все ще не здатен у польоті програмувати точку влучання. Очевидно, введення програми польоту та цілі відбувається на аеродромі безпосередньо перед підвішуванням боєприпасу на літак.

На сьогоднішній день відомо про застосування українськими повітряними силами лише 500-фунтових бомб західного зразку, хоча існують комплекти JDAM і для 2000-фунтових авіабомб (910 кг). Носіями останніх могли б стати фронтові бомбардувальники Су-24М.

Раніше для використання коригованих авіабомб була адаптована певна кількість винищувачів МиГ-29. Вперше фото модернізованих машин було опубліковано Повітряними силами 8 липня. Також в мережі було оприлюднено фото одного з літаків.

Image