28.08.23 

ImageРосійська "Об'єднана авіабудівна корпорація" намагається продати свою заарештовану через санкції частку у спільній з італійською Leonardo компанії SuperJet International (SJI).

Як повідомляє видання The Moscow Times, покупцем може стати інвестиційна компанія MarkAB Capital з Об'єднаних Арабських Еміратів, що дозволить почати збірку російського літака Sukhoi Superjet 100 (SSJ 100) в ОАЕ.

Зараз SJI необхідно отримати європейський сертифікат на літак, який належить компанії "Яковлєв" (колишній "Іркут").

Інвестиційний офіс Абу-Дабі в червні схвалив проект будівництва лінії збірки регіональних літаків в Аль-Айні, але не розкривав інформацію про літаки, які планує виробляти. 

Відзначається, що завод може бути побудований до 2025 року, а до 2026 року буде організований ланцюжок поставок необхідних комплектуючих з ОАЕ та Італії. При цьому розмір інвестицій на першому етапі оцінюють у 200 млн євро.

Опитані експерти скептично висловилися про перспективи проекту в ОАЕ. Російська сторона навряд чи зможе сприяти або отримувати від іноземців комплектуючі на тлі санкцій.

"Постануть проблеми пошуку альтернатив багатьом комплектуючим, від систем кондиціонування до унікальних шин, лінію з виробництва яких французький Michelin зупинив у 2022 році", - пояснив експерт.

Джерело УНІАН