29.08.23 

ImageСтартували двотижневі національні навчання ВПС Чехії Resilient Sky 2023, під час яких переглянуть та покращать планування та контроль операцій, а також системи командування та контролю.

Як повідомляє пресслужба чеського оборонного відомства, у навчаннях буде задіяно понад чотириста військовослужбовців усіх родів ВПС Чехії та десятки одиниць техніки. Серед іншого під час навчань залучатимуться інші авіаційні засоби, командні пункти авіаційних баз і ППО, радіолокаційні засоби, зенітно-ракетні комплекси різної дальності або пасивні системи спостереження. У навчаннях візьмуть участь усі компоненти ВПС Чеської Республіки, включно з певною кількістю авіаційної та зенітної техніки.

Resilient Sky – це випробування так званої національної системи посилення протиповітряної оборони Чеської Республіки, яка може бути активована для захисту повітряного простору Чеської Республіки під час кризи або в надзвичайних ситуаціях. Останній раз це сталося після атаки на ВТЦ 11 вересня 2001 року, під час саміту НАТО в Празі в 2002 році або під час підписання російсько-американського договору про роззброєння СНО.

"Основним завданням навчань є вдосконалення спроможності всіх зазначених підрозділів і штабів національної системи посилення виконувати широкий спектр завдань, зосереджуючись переважно на тактичних польотах, оборонних діях ППО, наземній ППО, безпосередній авіаційній підтримці, розвідці та вирівнюванні системи командування та управління на оперативно-тактичному рівні. Крім того, на меті стоїть планування та реалізація спільних повітряних операцій типу COMAO (Composite Air Operations)", — пояснив командувач ВПС Чехії генерал-майор Петр Чепелка.

За його словами, цього року на порядку денному підрозділів буде оборона аеропорту Часлав та атомної електростанції Темелін.

Навчання також мають на меті перевірку здатності керувати всіма підрозділами під національним командуванням і, у разі необхідності, узгодження операції з НАТО, які можуть торкнутися повітряного простору Чеської Республіки.

Перший тиждень навчань стане тренуванням для екіпажів літаків L-159. Другий тиждень стане перевіркою функціонування всієї системи управління Збройними Силами. Серед іншого, до навчань також залучені позавідомчі компоненти, зокрема спеціалізовані члени уряду.

"Захист нашої території є пріоритетом. Ми практикуємось і намагаємося бути кращими в тому, що робимо. Ми вчимося на помилках і реагуємо на ситуацію на східному кордоні НАТО. Водночас ми доводимо, що наша здатність планувати, захищати та координувати всілякі сценарії в рамках НАТО є очевидною і зрозумілою. Одразу після навчань Resilient Sky-2023 відбудуться тренування Ample Strike Lite (AMSE23). У ході цих навчань ми будемо вдосконалювати навички льотних інструкторів", — зазначив Петр Чепелка.