14.09.23 

ImageACI EUROPE – Європейська рада аеропортів - збирає українські аеропорти разом із ключовими європейськими інституціями та фінансовими організаціями для обговорення проблем відновлення та реконструкції

Брюссель, 14 вересня 2023 року: ACI EUROPE сьогодні висловила занепокоєння з приводу серйозних труднощів, з якими стикаються аеропорти в Україні, і намагається допомогти їх вирішити, об’єднавши членів українських аеропортів з усіма відповідними зацікавленими сторонами в Брюсселі.

Повністю припинивши авіаційні перевезення з лютого 2022 року та зазнавши значних руйнувань, спричинених війною, українські аеропорти наразі прагнуть відновити та зберегти свої експлуатаційні можливості. Ремонт пошкодженої інфраструктури, технічне обслуговування об’єктів, обладнання та відповідна сертифікація мають вирішальне значення для того, щоб Україна підтримувала свою критично важливу авіаційну інфраструктуру. Також життєво важливо, щоб кваліфікований персонал був збережений і щоб він залишався підготовленим шляхом постійного навчання.

Це необхідна умова для того, щоб країна могла відновити сполучення і таким чином сприяти перезапуску економіки після відкриття повітряного простору. Але, оскільки фінансові резерви українських аеропортів майже вичерпано, вони потребують адекватної та термінової фінансової підтримки. Витрати на відновлення пошкодженої інфраструктури аеропортів по всій Україні наразі оцінюються у понад 200 мільйонів євро, тоді як фінансові потреби аеропортів для підтримання експлуатаційної готовності на щорічній основі становлять 52,8 мільйона євро.

Зустріч, скликана сьогодні ACI EUROPE, була спрямована на розгляд та вирішення цих питань, а також напрацювання шляху довгострокової реконструкції українських аеропортів. Це дозволило вперше зібрати українські аеропорти, високопоставлених представників Міністерства з питань громад, територій та розвитку інфраструктури, Міністерства фінансів, Державіаслужби, Украероруху, Європейської Комісії, EASA (Європейську агенцію авіаційної безпеки, Євроконтроль, ЄІБ (Європейський інвестиційний банк) та ЄБРР (Європейський банк реконструкції та розвитку).

Олів’є Янковец, генеральний директор ACI EUROPE, сказав: "Сьогоднішня зустріч стала важливим першим кроком для вирішення низки як нагальних, так і довгострокових питань, з якими стикаються українські аеропорти. Такі авіакомпанії, як airBaltic, Ryanair і Wizz Air, уже заявили про свою готовність відновити зв’язок України з рештою Європи якнайшвидше, як тільки це буде безпечно. Але для цього українські аеропорти потребують не лише готової інфраструктури, а й відновлення та повного збереження своїх операційних можливостей. Оскільки війна триває, це вже не те, що вони можуть зробити самі – і необхідно, щоб український Уряд зараз використав частину фінансової допомоги, наданої ЄС, для підтримки аеропортів.

Зі свого боку, ACI EUROPE закликатиме 550 своїх аеропортів-членів розглянути можливість надання знижок до аеропортових зборів з для будь-якого рейсу, що обслуговує Україну, з метою підтримки відновлення необхідного повітряного сполучення. Звичайно, це вимагатиме гнучкості та підтримки з боку національних регуляторів, де це необхідно. 

Дивлячись на довгострокову перспективу, роль ЄС і міжнародних фінансових інституцій також буде важливою у підтримці розвитку українських аеропортів з точки зору пропускної спроможності, цифровізації та стійкості, а також їхньої ефективної інтеграції в Транс’європейську транспортну мережу ЄС".

Сергій Деркач, заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України зазначив: "У відповідь на закриття повітряного простору через російське вторгнення наші головні пріоритети включають готовність інфраструктури та підготовку персоналу. Ці кроки мають вирішальне значення для швидкого відновлення пасажирських рейсів, як тільки це дозволить безпека.

Це відновлення матиме позитивний вплив на національну економіку, доступність нашої країни, сприятиме поверненню біженців та підтримуватиме післявоєнну відбудову. Ми дякуємо нашим європейським партнерам за їхню безцінну підтримку в цих зусиллях".