27.09.23 

ImageРумунія планує придбати 32 винищувачі останнього покоління F-35 у американського виробника Lockheed Martin за 6,5 мільярда доларів відповідно до угоди, план якої було оголошено. в квітні.

Про це повідомило міністерство оборони країни у вівторок.

Європейський Союз і член НАТО збільшили витрати на оборону до 2,5% ВВП цього року з 2% через агресію Росії в Україну. А Румунія має 650-кілометровий кордон з нашою країною, де війна наближається до її території, адже РФ атакує українські порти по Дунаю.

Минулого року Румунія вирішила придбати 32 винищувачі F-16 у Норвегії, на додаток до 17 придбаних у Португалії з 2016 року.

У липні було оголошено про створення регіонального навчального центру для пілотів F-16, який зрештою буде доступний для союзників і партнерів по НАТО, включаючи Україну. 

Закупівля F-35 отримала схвалення вищої ради оборони Румунії (CSAT) у квітні, і міністерство просить парламент дати згоду на початок процесу закупівлі цього року. Угода передбачає не лише 32 літаки, а й послуги з технічного обслуговування та підготовки, авіасимулятори та зброю, а також можливість для Румунії докупити ще 16 винищувачів F-35 у майбутньому.

Очікується, що остаточні контракти будуть підписані не раніше наступного року. Міністр оборони Анхель Тілвар сказав цього року, що перші літаки будуть доставлені не раніше 2030 року.

Раніш повідомлялось, що Державний департамент США прийняв рішення про схвалення можливого іноземного військового продажу уряду Чеської Республіки літаків F-35, боєприпасів і відповідного обладнання на орієнтовну вартість до 5,62 мільярда доларів.