28.09.23 

ImageНАТО розмістить у Литві спостережні літаки AWACS, щоб слідкувати за діями РФ 

НАТО планує тимчасово розташувати на території Литви електронні системи повітряної розвідки AWACS, які складаються з комплексу літаків, здатних виявляти ворожі літаки та ракети за сотні кілометрів.

Таким чином Альянс зможе уважніше спостерігати за діями Росії та запобігати її спробам порушити безпеку в Балтійському регіоні. Два таких літаки планують розташувати на литовському летовищі Шяуляї. 

Перший з них має прибути до Литви сьогодні. За словами виконувача обов'язків речника НАТО Ділана Вайта, війна РФ проти України змусила Альянс вдатися до таких кроків.

"Загарбницька війна Росії проти України посилила нашу увагу до середовища безпеки в регіоні Балтійського моря", - сказав він.

Речник НАТО зазначив, що літаки AWACS є ключовими засобами попередження Альянсу, здатними фіксувати загрози за сотні кілометрів від кордону. Також він подякував Литві за те, що вона погодилася розмістити в себе цей комплекс.

Система AWACS має грибоподібну радіолокаційну структуру, здатну охоплювати радіус в понад 400 кілометрів для того, щоб ідентифікувати інші повітряні цілі. AWACS базується на літаках Boeing-707.

В НАТО кажуть, що перші розвідувальні патрулювання AWACS почнуться найближчими днями. Вони триватимуть кілька тижнів. Зазначені літальні апарати входять до флоту НАТО, який складається з 14 літаків спостереження та базується в Гайленкірхені, Німеччина. 

Для обслуговування літаків НАТО направить до Литви близько 150 військовослужбовців.

Джерело unian