29.11.23 

ImageПротягом жовтня-листопада 2023 року в Міністерстві оборони та Збройних Силах України запроваджено ще чотири стандарти НАТО. 

Серед них:

"Освіта та підготовка з проведення операцій в урбанізованому середовищі" (здійснення стандартизованої підготовки під час підготовки до ведення бойових дій у великих населених пунктах)

"Тактика, методи та процедури повітрянодесантних операцій НАТО" (забезпечення командирів та їх штабів керівництвом щодо планування, координації та виконання повітрянодесантних операцій) 

"Проведення сухопутних тактичних дій" (забезпечення керівництвом щодо планування та виконання заходів і завдань зі стабілізації обстановки, які можуть виникати в рамках будь-якої операції та в межах будь-якої кампанії) 

"Повітряні та космічні операції" (стосується спільної доктрини, на основі якої можуть бути сформульовані стандартні процедури застосування спроможностей щодо дій в аерокосмічному просторі під час об’єднаних операцій). 

Наразі в Міноборони та ЗСУ запроваджено 280 стандартів НАТО:  

174 – в рамках Цілей партнерства Україна-НАТО (першочергові стандарти НАТО);

106 – так званих "ініціативних", що впроваджуються Україною поза Цілями партнерства. 

"Україна обрала свій шлях: стати членом Альянсу. Тому НАТОфікація – один з головних пріоритетів Міністерства оборони України", – наголосив Міністр оборони Рустем Умєров під час нещодавньої зустрічі з Міністром оборони США Ллойдом Остіном у Києві. 

Українська армія має відповідати усім критеріям НАТО - треба змінюватися для повної взаємосумісності з партнерами, додав Рустем Умєров. 

Довідка. Загалом в Альянсі існує 1135 стандартів - тобто, в Міноборони та ЗСУ вже запроваджено чверть від загальної кількості (24,6%).  

Ще в лютому 2023 року налічувалося лише 77 стандартів, запроваджених в рамках Цілей партнерства, але повномасштабна війна не зупинила процесу інтеграції України в Північноатлантичний простір.  

Запровадження стандартів НАТО у складові сектору безпеки та оборони - пріоритетне завдання для України на шляху до членства в НАТО.