08.12.23 

ImageВикрито екскерівника держпідприємства та трьох його спільників, які на закупівлі обладнання для військових літаків завдали збитків державі майже на 2 млн. грн.

За процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора повідомлено про підозру колишньому директору державного підприємства оборонно-промислового комплексу у розтраті бюджетних коштів та службовому підробленні (ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 366 КК України). 

Також у розтраті коштів підозрюють трьох його співучасників (ч. 2 ст. 27 ч. 5 ст. 191 КК України).

За даними слідства, держпідприємство мало відремонтувати обладнання, що застосовується у складі бойових військових літаків СУ-27.

Директор підприємства разом зі спільниками організували фіктивну закупівлю нового модуля підсилення потужності для військового обладнання.

У серпні 2023 року було укладено договір з ФОП про нібито поставку комплектуючих на 3,9 млн грн. Для прикриття незаконної діяльності посадовець надав підлеглим вказівку оформити акт вхідного контролю обладнання та видав ряд документів для здійснення оплати.

Для того, щоб розрахунок за фактично непоставлений товар не потрапив під фінансовий моніторинг, кошти перерахувалися підконтрольному ФОП-постачальнику частинами. Сума разового перерахування не перевищувала 400 тис грн.

Правоохоронці викрили протиправну схему та попередили перерахування 2 млн грн від суми договору, а на рахунки суб’єкта господарювання наклали арешт.

Під час обшуків вилучили обладнання, яке за висновками експертиз, на момент його постачання на держпідприємство було у несправному стані.

Сума розтрачених бюджетних коштів складає майже 1,9 млн грн.

У рамках кримінального провадження встановлюється правомірність ще ряду укладених договорів. Перевіряється якість, комплектність та справність поставленого обладнання.

Наразі трьом співучасникам обрано запобіжні заходи. У зв’язку з неодноразовою неявкою ексдиректора держпідприємства суд надав дозвіл на його затримання з метою приводу для розгляду клопотання про обрання запобіжного заходу.

Досудове розслідування здійснюють детективи Бюро економічної безпеки України, оперативний супровід – Департамент контррозвідки Служби безпеки України.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.