03.01.24 

ImageНорвегія відправить два винищувачі F-16, на яких будуть проходити навчання українські пілоти та технічний персонал, до Данії.

Як повідомляє норвезький мовник NRK, про це заявив міністр оборони Норвегії Бйорн Арілд Грам, 

Міністр оборони Норвегії в середу відвідав авіабазу Боде, де два норвезькі літаки F-16 проходять підготовку перед відправкою на авіабазу Скайдструп у Данії.

Там українські пілоти та технічний персонал пройдуть підготовку на американських винищувачах, які стояли на озброєнні ВПС Норвегії з 1980 року до заміни на більш сучасні F-35 у 2022 році.

Окрім літаків, Норвегія також відправить до Данії 10 інструкторів, які навчатимуть українських пілотів.

За інформацією NRK, Норвегія передасть Україні від п’яти до десяти винищувачів F-16.

"Підтримка України у створенні сучасних бойових Військово-повітряних сил — це велика і довгострокова робота, в якій беруть участь багато союзників і партнерів. Це матиме важливе значення для стабільності та безпеки в усій Європі", - заявив глава Міноборони Норвегії.

Окрім Норвегії про готовність передати Україні винищувачі F-16 заявили Данія, Нідерланди та Бельгія. Пілоти і технічні фахівці проходитимуть підготовку в декількох країнах.

Як повідомлялось раніш, наприкінці грудня у Великій Британії перша група українських пілотів пройшла базову підготовку Королівських військово-повітряних сил. Тепер льотчики навчаються керувати винищувачами F-16 у Данії.

Джерело АрміяInform