08.02.24 

ImageРік існування проєкту Армія дронів: 33 школи, 67 рот, 14 тисяч цілей

Проєкт "Армія дронів" працює вже рік, і чи не щодня ми чуємо з новин про результати його роботи: уражені чи знищені ворожі кораблі, атаки на військові об’єкти ворога в Криму та на території рф.

Армія дронів завдає відчутного удару по ворогу й продовжує зміцнювати позиції українського війська на полі бою: і в повітрі, і на землі, і на морі. Мінцифри надало АрміяInform короткий звіт про діяльність проєкту — і це лише видима частина айсберга, наголошують у відомстві.

Як фандрейзинг став державною програмою 

Так, у липні 2022 року Генштаб ЗСУ, Міноборони, Держспецзв’язку, Міністерство цифрової трансформації та UNITED24 запустили проєкт "Армія дронів". Над ним працюють і потужна команда,  і міністерства, і виробники дронів, і навчальні центри БПЛА, і донори, які від початку беруть участь у розвитку та масштабуванні проєкту.

За рік існування проєкт встиг пройти масштабну трансформацію. Так, спочатку це був фандрейзинг коштів на дрони з усього світу в межах UNITED24 для потреб Сил оборони.

Нині це державна програма, яка дала старт розвитку не тільки ринку БПЛА, а й усього defense-tech напряму в Україні, наголошують у Мінцифри.

Так, за час широкомасштабної війни майже з нуля розвинувся український ринок безпілотних літальних апаратів. До прикладу: у 2022 році тільки 7 БПЛА могли отримувати державні контракти. Сьогодні це 67 зразків БПЛА.

Окремий "техжанр" і перші у світі ударні роти БПЛА 

Нині в Україні нараховується близько 200 українських компаній, які займаються БПЛА, сервісами та продуктами у сфері дронів. Якщо порівнювати виробництво з 2022 роком, то у 2023-му його збільшено в десятки разів.

Крім того, в Україні з’явився окремий "технологічний жанр" — морські дрони, які змінили ситуацію в Чорному морі. У межах Армії дронів створили перші у світі ударні роти БПЛА. Про це стало відомо наприкінці березня 2023 року.

"Сьогодні перші три ударні роти БПЛА вже готові до бою. Разом з партнерами повністю їх укомплектували. Передали пікапи, ударні коптери та Starlink", — писав тоді міністр Федоров у соцмережах. 

Зазначимо, що всі дрони, які передали новоствореним підрозділам, — українського виробництва. 

Наразі за новою доктриною й підходом до менеджменту працюють вже 67 ударних рот, які показують ефективні результати.  Так, з червня 2023 року до січня 2024-го вони вразили понад 14 тисяч ворожих цілей. Це і танки, і БТРи, і опорні пункти тощо. 

"Маємо кейси, коли за одну ніч уразили 80 одиниць техніки", — підкреслюють у Мінцифри. У межах проєкту «Армія дронів» фахівці навчили майже 20 тисяч операторів БПЛА. 

"Щоб навчати операторів, ми залучили 33 школи-партнери. Цим розвиваємо підхід, коли гроші ходять за військовими", — кажуть у Міністерстві цифрової трансформації. 

 FPV: Як дрони змінили доктрини ведення війни  

В Армії дронів підкреслюють, що безпілотні літальні апарати докорінно змінили підходи до розвідки. Так, дрони здатні 24/7 моніторити поле бою, відстежувати будь-яку дію ворога й проактивно реагувати на неї як в обороні, так і в наступі. 

"Ударні БПЛА повністю змінили і наступальну, і оборонну доктрини ведення війни. Сьогодні FPV, за відсутності достатньої кількості боєприпасів, ефективно підмінять артилерію, але, на відміну від неї, б’ють завжди в ціль і коштують значно дешевше", — кажуть у Мінцифри. 

У відомстві додають, що на сьогодні вартість знищення танка чи САУ значно здешевшала завдяки дронам, а сама техніка стала не такою ефективною. Це той випадок, коли дрон за 500 доларів може знищити ворожу техніку — від БТР чи танків до систем ППО, РЕБ. 

"Революція в нормативці": як змінювали законодавство для ринку дронів  

За півтора року в Україні ухвалено близько 20 законів і нормативно-правових актів. Це, кажуть у Мінцифри, «революційні постанови» для пришвидшення розвитку ринку. 

Зокрема, йдеться про таке: 

спрощено допуск БПЛА до експлуатації;

прибрали зайві органи контролю, зокрема експортний контроль;

прибрали додатковий дозвіл від СБУ;

збільшили маржинальність з 1% до 25%;

бронювання фахівців;

скасували ПДВ та ввізне мито на комплектуючі для БПЛА;

створено полігони для навчання пілотів та випробування нових видів БПЛА;

виробники БПЛА можуть приєднатися до Дія.City;

спрощення процедури списання БПЛА;

усунення законодавчих перепон для виробників боєприпасів та бои?ових частин;

старт масового виробництва боєприпасів для БПЛА.

Усе це в підсумку дало змогу за рік масштабувати виробництво дронів у 100 разів і створити одні з найкращих умов у світі, щоб цей напрям розвивався. 

Мінцифри, крім того, забезпечує прозорість та підзвітність процесів роботи Армії дронів: 

усі дрони закуповують за запитом Сил безпеки і оборони;

збільшили маржинальність для українських компаній з 1% до 25%;

ухвалили постанову КМУ про експертизу ціни на закупівлю БПЛА — кожен безпілотник проходить офіційну експертизу ціни;

онлайн-моніторинг закупівель БПЛА — це дає змогу в режимі реального часу бачити статус по всіх закупівлях;

наступні кроки — закупівлі через систему Prozorro.

У Мінцифри лаконічно прогнозують, що 2024 року попит на БПЛА зростатиме, отже, варто збільшувати фінансування сфери. Тому основне завдання на цей рік — збільшити кількість БПЛА на фронті, зокрема FPV, які можуть уночі вражати ворожу броньовану техніку, гармати, збільшити їхню дальність та стійкість до РЕБу.

Джерело АрміяInform