15.03.24 

ImageВлада Колумбії заявила про неможливість оплатити послуги з технічного обслуговування та ремонту військових вертольотів російського виробництва через економічні санкції, накладені західними країнами на компанії з Росії.

Про це повідомляє портал Infodefensa.com.

Йдеться про парк багатоцільових гелікоптерів Мі-17-1B, Мі-17MД та Мі-17-B5, які були закуплені у холдингу "Вертольоти Росії" для Сухопутних військ країни. Контракти на технічне обслуговування та ремонт цих машин Міністерство оборони Колумбії раніше уклало з Національною авіаційно-сервісною компанією (НАСК), якій виробник вертольотів надав право робити такі послуги, а також постачати запасні частини до техніки.

Проте, як заявили в командуванні колумбійських Сухопутних військ, дія зазначених угод була припинена через те, що підрядник не може прийняти оплату за свої послуги через міжнародну банківську систему SWIFT.

Інша причина, через яку фінансові транзакції між Колумбією та НАСК неможливі, полягає в тому, що організація значиться в так званому списку Клінтона (також відомий як SDNT, Specially Designated Narcotics Traffickers) - одному з списків санкцій американського Мінфіну, метою складання якого була економічна боротьба з незаконним обігом наркотиків, тероризмом, а також країнами, які фінансують таку діяльність. Колумбійські банки не здійснюють транзакції з організаціями, що фігурують у цьому переліку, під загрозою відключення від фінансової системи США, а іноді навіть закривають свої рахунки і заморожують розміщені на них кошти.

Посольство РФ у Колумбії вже виступило із пропозицією про переуступку згаданих контрактів. Однак колумбійська влада наполягає на тому, щоб утриматися від здійснення будь-яких фінансових транзакцій із організаціями, які були включені до списків санкцій.

За даними командування армійської авіації. У Колумбії, зараз у розпорядженні військ знаходяться 20 вертольотів російського виробництва. Дев'ять з них перебувають у повністю робочому стані. Ще дев'ять машин перебувають на консервації. Вони придатні для застосування, але протягом дуже короткого періоду часу, і вимагають обов'язкового планового обслуговування. Два вертольоти були пошкоджені, але включені до річного плану відновлення, тобто також перебувають в очікуванні запчастин та ремонту.

З 1996 по 2009 рік Колумбія закупила у РФ 26 вертольотів Мі-17. Вони використовуються на регулярній основі для забезпечення транспортування вантажів та особового складу по всій країні.

Очікується, що в грудні цього року консервації зазнають ще два колумбійські Мі-17. У випадку, якщо ситуація з обслуговуванням не налагодиться, то до 2027 року весь парк цих гелікоптерів, який є у розпорядженні СВ Колумбії, виявиться законсервованим.

За даними інтернет-видання Defensa.com, держава зараз розглядає варіант придбання у Сполучених Штатів гелікоптерів UH-60 Black Hawk, якими російські Мі-17 будуть замінені, якщо способу їх обслуговувати не знайдеться.