22.03.24 

ImageДесятеро українських пілотів пройшли базову льотну, наземну та мовну підготовку у Великій Британії.

Про це повідомила прес-служба британського уряду.

Тепер вони перейдуть до поглибленої льотної підготовки, яку проводять ВПС Франції, перш ніж навчитися керувати винищувачами F-16.

Ці зусилля є ключовим внеском Сполученого Королівства в Коаліцію повітряних можливостей, очолювану Сполученими Штатами, Данією та Нідерландами, яка допомагає розбудувати повітряні сили, що складаються з сучасних винищувачів, щоб стати наріжним каменем збройних сил України. Минулого року були створені коаліції з питань обороноздатності, щоб забезпечити довгострокове зобов’язання підтримувати Збройні Сили України, а Велика Британія очолює морську коаліцію та коаліцію безпілотників, йдеться у повідомленні.

Міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс сказав: "Я хотів би привітати цих відважних пілотів із завершенням початкової підготовки тут, у Великобританії. Завдяки всесвітньо відомим навичкам Королівських ВПС ці пілоти пройшли одну з найкращих доступних підготовок і тепер на крок ближче до участі в боротьбі з незаконним вторгненням Путіна".

Хоча Сполучене Королівство не експлуатує винищувачі F-16, які Україна вибрала для формування ядра своїх модернізованих Повітряних Сил, прем’єр-міністр і міністр оборони Британії постійно закликали партнерів і союзників підтримати міжнародну програму для забезпечення підготовки та літаків для України, згідно з якою перші F-16 мають бути поставлені в Україну до літа 2024 року.

У рамках навчання досвідчені інструктори Королівських ВПС навчали пилотів загальному керуванню літаком, польоту за бортовими приладами, навігації на нижньому рівні та польоту в складі групи. Українські льотчики також пройшли навчання англійській мові, що допоможе у навчанні та підвищить взаємодію з повітряними силами НАТО.

Після тісної співпраці з ВПС Франції для узгодження навчальних програм, пілоти продовжать працювати у Франції, щоб провести поглиблене льотне навчання, перш ніж перейти до навчання на самому літаку F-16.

Один з українських пилотів сказав: "Мені сподобалося бути у Сполученому Королівстві та брати участь у цій навчальній програмі. Курс був складним і приємним, це зробило мене кращим пілотом. Я вдячний Великій Британії за підтримку України, а також особисто вдячний інструкторам Королівських ВПС за те, що вони підготували мене до майбутнього."

Прем’єр-міністр Великої Британії підтвердив намір Сполученого Королівства підтримати Коаліцію авіаційних можливостей минулого року базовою льотною підготовкою, і RAF продовжить цю підтримку новим групам українських пілотів і наземного персоналу.

Сполучене Королівство залишається повністю відданим підтримці України, 2,5 мільярда вже виділено на подальшу військову підтримку у 2024 року, включно з нещодавно оголошеною двосторонньою підтримкою у розмірі 325 мільйонів для надання понад 10 000 передових безпілотників та 245 мільйонів для продовження надання значної кількості артилерийських снарядів.