01.04.24 

ImageНа початку березня міністр інфраструктури Олександр Кубраков повідомив, що Україна контактує з європейським та американським регуляторами щодо відкриття повітряного сполучення та веде перемовини з авіакомпаніями.

Але директор з безпеки і якості авіакомпанії SkyUp Airlines Олександр Шафієв відверто сказав, що не уявляє, як це було б можливо, повідомляє UNIAN.

Він нагадав, що в авіації "золотий" принцип для всіх - це безпека, а Україна поки що не має впевнених гарантій у цьому. Доки держава їх не отримає, цивільних рейсів ми не побачимо, каже він.

Він акцентував, що в такий час ніхто не дасть 100% гарантії, що по цивільному літаку не влучить ворожа ракета, дрон - що Україна зможе силами ППО стримати всі цілі ворога. Така ідея є небезпечною навіть для заходу України, каже він. "Під час тривог навіть наземний транспорт зупиняється, щоб зменшити ризики. А тут мова про літаки", - нагадав Шафієв. 

Він вважає, що для відновлення авіасполучення Україні необхідно здійснили кілька кроків: підготувати для експлуатації інфраструктуру аеропорту, перевірити, чи є робочим обладнання після тривалого простою, створити повітряний "коридор" для безпеки у небі. Необхідно, щоб диспетчери з Украероруху мали взаємодію із Заходом, щоб партнери допомагали "вести" такі рейси, каже директор з безпеки SkyUp Airlines. 

Окрім цього, українські авіакомпанії мають мати гарантії від власників літаків (деякі борти українці орендують в іноземних аероперевізників), що ті дозволяють використовувати їх в Україні за військових умов. Також необхідно мати дозвіл від страхових компаній - всі вони мають свої списки небезпечних країн, у які летіти взагалі заборонено, або для яких є обмеження, нагадав Шафієв. 

"Моя особиста думка - найближчим часом це все не може бути реалізовано. Безумовно, ми хочемо, щоб аеропорти в Україні запрацювали, і моніторимо це питання. Більше того, ми хочемо бути першими, хто повернеться в українське небо. Але це буде неправдою, якщо ми казатимемо, що це можливо вже завтра", - сказав він. 

Шафієв каже, що якщо порівнювати ізраїльську ситуацію з Україною, то ресурси ХАМАС просто неспівставні з потужностями Росії. Це теж слід розуміти, ризики не коректно порівнювати, акцентував топ-менеджер SkyUp Airlines. 

Джерело UNIAN