07.04.24 

ImageЗагалом Нідерланди збираються передати Україні 24 винищувачі F-16.

Вони будуть передані Україні, як тільки все буде готово, повідомила міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонґрен в інтер'ю Укрінформ.

"Цей момент залежить від підготовки українських пілотів і технічного персоналу, а також, звісно, від інфраструктури. Ця передача – це спільна робота, спільні зусилля з Україною, а також із Данією, Сполученими Штатами та іншими країнами. Це важко, це складно, але це станеться. Наша коаліція сподівається, що вже цього літа ми зможемо почати поставки винищувачів F-16, спочатку данських, а потім і нідерландських", - сказала вона.

Відповідаючи на питання, чи правда, що вона з прем'єр-міністром Рютте особисто просили США допомогти Україні з F-16, Кайса Оллонґрен сказала:

"Скажімо, ми обговорювали всі можливості з нашими партнерами та друзями. На мою думку, має значення те, що ми разом із Сполученими Штатами й Данією змогли ухвалити це рішення. Відтоді ми дуже наполегливо працювали, щоб забезпечити його виконання".

У березні повідомлялось, що Україна та Нідерланди обговорили, як можна прискорити процес передачі українським захисникам винищувачів F-16.