12.04.24 

ImageУ межах авіаційної коаліції Норвегія готується передати Україні винищувачі типу F-16.

Про це пише видання Nettavisen.

Країна може надати 22 своїх літаків. За даними журналістів, 12 із цих літаків перебувають у вже придатному до використання стані.

За даними Nettavisen, Норвегія отримала дозвіл від США на постачання Україні 22 винищувачів F-16 разом з двигунами, допоміжними матеріалами, інструкторами, запасними частинами та іншим необхідним обладнанням.

Важливо зазначити, що не всі 22 винищувачі перебувають в повністю робочому стані, деякі з них призначені для використання запасних частин або для ремонту інших літаків.

Ще 12 норвезьких винищувачів F-16, які планували продати американській компанії Draken International, все ще можуть бути придатними до польотів. Контракт на продаж був офіційно підписаний у грудні 2021 року.

Угода про продаж з Draken International, схоже, не буде реалізована, а літаки, які мали бути використані для тренувань у США, натомість будуть залучені для захисту повітряного простору України.

Конкретні терміни постачання норвезьких винищувачів в Україну невідомі. Однак очікується, що це постачання не відбудеться до саміту НАТО у Вашингтоні, запланованого на липень 2024 року.

Раніш повідомлялось,що влітку 2023 року Норвегія офіційно підтвердила свою участь у коаліції F-16, однак конкретна кількість винищувачів, які вона надасть Україні, публічно не розголошувалася. Повідомлення норвезьких ЗМІ вказували на те, що внесок, ймовірно, складатиметься приблизно з п'яти – десяти літаків.