28.05.24 

ImageШвецію попросили призупинити плани відправки літаків JAS Gripen в Україну.

Про це повідомив міністр оборони Швецїї Пол Йонсон, пише видання Aftonbladet.

Це робиться для того, щоб мати можливість зосередитися на одній авіаційній системі: американському F-16.

Повідомлення прозвучало в Брюсселі після того, як Йонсон мав "інтенсивні переговори" з іншими країнами коаліції протиповітряної оборони, яка допомагає Україні як літаками, так і системами протиповітряної оборони.

- Інші країни, які керують коаліцією, закликали нас почекати з системами Gripen. Це пов’язано з тим фактом, що увага зараз зосереджена на впровадженні системи F-16, пояснив Йонсон.

Бельгія, Нідерланди, Данія та Норвегія пообіцяли Україні літаки F-16. Очікується, що перші літаки будуть поставлені вже в цьому році, а значить, з Gripen поки що доведеться почекати.

- Ми ні в якому разі не виключаємо, що в майбутньому це може стати актуальним, але зараз у центрі уваги української сторони – реалізація програми F-16, – каже міністр оборони.

Опозиція в Швеції вимагала, щоб Швеція в принципі негайно поставила Україні "Гріпен", але зараз про це не може бути й мови.

"Це не відповідає тому, як коаліція дивиться на впровадження двох систем винищувачів одночасно", — зазначає Йонсон.

Раніш повідомлялось, що Швеція не виключає можливості постачання Україні своїх винищувачів Gripen.

Як відомо, чотири країни НАТО – Бельгія, Нідерланди, Данія та Норвегія – разом пообіцяли передати Україні близько 100 літаків F-16. Раніше Данія пообіцяла, що перша поставка відбудеться влітку цього року.

Швеція також відкрита для поставки JAS Gripen, але не дала жодних обіцянок.

– Розкладу як такого у нас немає. Ми ведемо інтенсивний діалог разом із 15 іншими країнами так званої Коаліції ПС про те, як ми можемо найкращим чином підтримати українську протиповітряну оборону, і ми повернемося до цього, – сказав міністр оборони Пол Йонсон.

Раніше Болгарія, Польща та Словаччина передали Україні бойові літаки радянського виробництва типу Міг-29 та Су-25.