06.06.24 

ImageУкраїнські офіційні особи вважають, що поточний конвеєр навчання не дає достатньо льотчиків для польотів на реактивних літаках, які незабаром будуть передані Україні.

Про це повідомило видання Politico.

Україна має 30 пілотів, які мають право негайно почати навчання в США. Проте адміністрація Байдена повідомила Києву, що не вистачає місць у програмі, що базується в Арізоні, щоб прийняти більше 12 пілотів-стажерів одночасно. Два інших заклади в Данії та Румунії мають подібну проблему з доступними місцями для тренувань.

За даними видання, під час серії зустрічей і дзвінків протягом останніх кількох тижнів Україна офіційно попросила США навчити додаткову кількість пілотів на базі Національної гвардії Морріса в Тусоні, штат Арізона. Американські законодавці також чинили тиск на адміністрацію, щоб вона схвалила додаткове навчання.

Але США повідомили українським військовим, що інші країни теж стоять у черзі для підготовки на F-16, вони не можуть порушити свої зобов’язання перед цими країнами.

За словами речниці ВПС США, до кінця вересня Національна гвардія планує підготувати 12 українських пілотів на базі в Тусоні.

Неназваний колишній чиновник повідомив, що з такими темпами Україна не матиме повної ескадрильї підготовлених пілотів до кінця 2025 року.

Раніш повідомлялось, що деяка частина українських пілотів закінчила тренування в США та вирушила на додаткові навчання в ЄС.