27.04.22 

ImageКоли Росія розпочала своє вторгнення, США надали українським силам детальну розвідувальну інформацію про те, коли саме і куди мали нанести удари російські ракети та бомби, що спонукало Україну перемістити засоби протиповітряної оборони та літаки у безпечні місця.

Про це пише NBC News з посиланням на американських посадовців.

За словами чиновників, цей обмін розвідувальними даними майже в режимі реального часу також дозволив Україні збити російський транспортний літак із сотнями військовослужбовців у перші дні війни, допомагаючи відбити російський напад на ключовий аеропорт поблизу Києва.

Це була частина того, що американські чиновники називають масштабною та безпрецедентною операцією з обміну розвідувальними даними з партнером, який не є членом НАТО, який, за їхніми словами, відігравав вирішальну роль у успіху України в боротьбі проти більшої та краще оснащеної російської армії.

"З самого початку ми посилили обмін як стратегічними, так і оперативними розвідданими з Україною", - сказав NBC News американський посадовець. - "Це вплинуло як на тактичному, так і на стратегічному рівні. Є приклади, коли можна побачити, що це має велике значення".

У заяві речник Ради національної безпеки Білого дому сказав: "Ми регулярно надаємо детальну, своєчасну розвідувальну інформацію українцям на полі бою, щоб допомогти їм захистити свою країну від російської агресії, і будемо продовжувати це робити".

"Було передано багато розвідувальних даних у реальному часі щодо речей, які можна було б використовувати для націлювання на російські сили", – сказав колишній високопоставлений чиновник розвідки, знайомий із ситуацією. Інформація включає комерційні супутникові знімки, "а також багато інших розвідувальних даних про те, наприклад, де діють певні типи російських підрозділів".

Україна продовжує майже щодня переміщувати засоби протиповітряної оборони та авіацію за допомогою американської розвідки, що є однією з причин того, чому Росія не змогла встановити домінування в повітрі. У деяких випадках Україна переміщувала системи протиповітряної оборони або літаки у останній момент, зазначають чиновники.

"Російські військові буквально усівали кратерами порожні поля, де колись була знаходилась протиповітряна оборона", – сказав один американський чиновник. - "Це має величезний вплив на можливості російських військових на місцях".

У той час як американо-українська співпраця розвивалася з моменту захоплення Криму Росією в 2014 році, адміністрація Байдена активізувала зусилля за тижні до російського вторгнення, коли американська військова група відвідала Україну для оцінки стану протиповітряної оборони. Американці надали Україні детальні рекомендації щодо того, як розосередити свої системи протиповітряної оборони, і цей крок, за словами американських чиновників, допоміг Україні не допустити захоплення Росією контролю над небом.

Після того, як вторгнення почалося, юристи оборонної та розвідувальної бюрократії США нав’язали вказівки, які в деяких випадках обмежували обмін інформацією про цілі, по яким Україна могла наносити удари проти росіян. Але оскільки агресія Росії поглиблюється, під тиском Конгресу всі ці перешкоди були усунені, кажуть чиновники.

Раніше цього місяця, наприклад, директор Національної розвідки відкликав і замінив вказівку, яка забороняла обмін розвідувальними даними з метою повернення захопленої території або сприяння українським ударам у Криму чи на Донбасі, повідомили чиновники. 

Intel допомогла Україні захищатися, а також атакувати

Ще до цих змін США надали Україні своєчасну інформацію, яка дозволила їй краще націлюватися на російські сили.

Українські сили використовували конкретні координати, надані США, щоб направляти вогонь по позиціях і літаках Росії.

Ці ранні збиття допомогли зірвати операцію російського повітряного штурму, спрямовану на захоплення аеропорту Гостомель поблизу Києва, що дозволило б росіянам перекинути війська та техніку в район навколо столиці. Росіяни врешті-решт на деякий час захопили аеропорт, але ніколи не мали достатнього контролю, щоб перевозили повітрям велику кількість обладнання. Американські чиновники кажуть, що невдача росіян суттєво вплинула на битву за Київ.

Джерело NBC News