26.05.22 

ImageЗ’являються нові подробиці про неймовірно сміливі місії з поповнення запасів, які українські вертольоти здійснили прямо в центр боїв в окупованому морському порту Маріуполю.

Про це пише видання The War Zone

Здійснюючи польоти по два та один раз чотирма бортами, екіпажі українських вертольотів Мі-8 долали щільну російську протиповітряну оборону та ворожу авіацію, зосереджену в Маріуполі та навколо нього, щоб доставити вкрай необхідні припаси та свіжі війська захисникам обложеного металургійного заводу "Азовсталь".

Із 16 задіяних гелікоптерів два були збиті. Про це в ексклюзивній серії інтерв’ю The War Zone розповів голова військової розвідки України бригадний генерал Кирило Буданов. Ще один гелікоптер було збито, коли прийшов на допомогу одному зі збитих.

"Спеціальну операцію спланувала та провела розвідка Міністерства оборони України", – сказав Буданов, надавши раніше невідомі деталі цих небезпечних завдань.

Майже три місяці українські війська тримались на великому металургійному заводі в оточенні та під постійним бомбардуванням російських військ. Але оскільки їхні запаси їжі, води, медичних засобів та боєприпасів вичерпалися, а кількість тяжко поранених зростала, то й відчай прохань про допомогу зростав.

Всього було сім місій, розповів Буданов. Він не уточнив, коли вони відбулися.

Мі-8 забезпечили військовослужбовців на Азовсталі зброєю, боєприпасами, медикаментами, продовольством та 72 додатковими бійцями полку "Азов", підрозділу, що захищав завод.

"Всі поставки пройшли успішно", - сказав Буданов. Але на 5-му і 7-му вильотах було збито два гелікоптери. За словами Буданова, було також збито третій гелікоптер, який летів на допомогу одному з них.

Він не надав цифри загиблих.

Під час виступу минулого тижня, в якому він закликав до створення нового вантажного літака Ан-225, президент України Володимир Зеленський згадав про відвагу екіпажів цих вертольотів.

"Скільки льотчиків віддали життя, щоб туди привезти все, від зброї до води. І скільки поранених вони забрали звідти. Велика кількість цих людей загинула героїчно", - сказав Зеленський. "Будувати "Мрію" заради пам’яті героїв – правильна державна позиція".

Українські військові "неодноразово доставляли в Маріуполь боєприпаси, засоби зв’язку та медикаменти", – повідомив заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу Збройних сил України Олексій Громов.

Але ці поставки, за його словами, "були можливі до розповсюдження інформації про допомогу. В результаті противник вжив заходів щодо посилення системи протиповітряної оборони, що ускладнило нам проведення таких дій і призвело до втрат особового складу та гелікоптерів, які евакуювали поранених".

Хоча Буданов розповів, що сім вертолітних місій успішно доставили допомогу, цього було недостатньо, щоб запобігти захопленню Росією заводу, останнього джерела опору в Маріуполі.

Проте, протримавшись так довго, захисники "Азовсталі", за даними Пентагону, змогли в один момент відтянути на себе аж 12 російських батальйонних тактичних груп, які могли бути використані в інших місцях. Без місій із поповнення запасів, можливо, облога закінчилася б раніше.

Раніш у мережі було оприлюднено відео медика Тайри, на якому можна побачити, як виконувались ці місії

Джерело The War Zone