07.06.22 

ImageТуреччина почала масове виробництво свого новітнього мініатюрного боєприпасу Bozok, розробленого для безпілотних літальних апаратів.

Про це пише видання Daily Sabah. 

Боєприпас, який наводиться на ціль лазерним променем, розробили в Інституті досліджень та розвитку оборонної промисловості (SAGE) при Раді з науково-технічних досліджень Туреччини.

Боєприпас пройшов успішні численні вогневі випробування та був інтегрований в безпілотний бойовий літальний апарат Bayraktar TB2, а також новий БПЛА Akinci.

"Почалося масове виробництво першого в інституті боєприпасів БПЛА Bozok", – розповів Гюркан Окумуш, менеджер TUBITAK SAGE, додавши, що вони почнуть постачання партіями.

Для боєприпаса була розроблена більш ефективна бойова частина, а також збільшена дальність. Менша і легша та компактна конструкція боєприпасу Bozok має вагу 16 кг та діаметр – 120 мм при довжині у 80 см. Це дозволяє забезпечити його експлуатаційну сумісність із безпілотниками, де вага має важливе значення.

Bozok менший за розміром і має легку компактну конструкцію в порівнянні з MAM-L, яка активно використовується турецькими безпілотниками. MAM-L є частиною сімейства інтелектуальних мікробоєприпасів турецького виробництва (MAM), до якого також входять MAM-C і MAM-T. 

Дальність Bozok була збільшена до 15 кілометрів з початкових 9 кілометрів, але розробник сподівається збільшити її ще більше.

Точне наведення Bozok досягається за допомогою напівактивного лазерного шукача.