21.09.22 

ImageЗ нагоди 96-ї річниці Харківського авіазаводу 11 співробітників отримали нагороди.

Це пам’ятні медалі «За оборону міста-героя Харків», видані керівником оборони Харкова, бригадним генералом юстиції Сергієм Мельником. 

Люди, представлені до нагороди, зробили вагомий внесок в оборону міста, повідомив генеральний директор ХДАВП Олександр Кривоконь. Вручаючи медалі, він не міг стриматися від емоцій та спогадів, як на початку війни працівники героїчно кинулися на допомогу військовим і на захист рідного авіапідприємства. 

Коли в перші дні російського нападу на авіазавод кинули бомби, ударною хвилею винесло вікна і двері в цехах та адмінбудівлях. Саме начальник ливарного цеху Віталій Іванович Звягінцев першим бігав з молотком в руках і закривав понівечені будівлі, ризикуючи потрапити під обстріли і міни.

Військові - начальник ПЗ №118, полковник Красніков Евгеній та  підполковник Поліганов Денис дуже допомогли в організації виготовлення та забезпечення запасними деталями військової техніки ЗСУ. 

"Їх вклад в оборону міста величезний. Бо саме завдяки цим хлопцям дуже швидко почали давати збройним силам військову продукцію", - каже Олександр Григорович.

Надзвичайно хоробро зарекомендував себе волонтерський загін ХДАВП під керівництвом Івана Печніка. Волонтери під обстрілами вивозили поранених, біженців, доставляли гуманітарну допомогу найбільш незахищеним верствам населення та обіди на передову. Одна з машин потрапила під обстріл, на щастя, люди в ній вціліли. 

"Один з екіпажів був суто жіночий, дві молоді дівчини - Печнік Анастасія і Печнік Антоніна. Не побоялися, їздили на Старий Салтів, через мінні поля. Вивозили людей, привозили допомогу. І військовим допомагали на передовій", - розповів гендиректор.

На церемонії нагородження були присутні близько сотні працівників авіапідприємства, які зустрічали номінантів бурею аплодисментів. Момент вручення пам’ятних медалей зворушував до сліз. 

 "Я дуже ціную вашу хоробрість і відданість, вдячний усім працівникам, хто продовжує робити свою справу та уможливлює життєздатність ХДАВП", - сказав Олександр Кривоконь під час нагородження.  Окремо подякував волонтерам, які згуртувались навколо підприємства для допомоги співробітникам, армії, та всім харків’янам.

"За час війни з росією ми вже всьому світові довели, які ми мужні, відважні та сильні. Ми спроможні захищати себе і те, що ми любимо, здатні не просто виживати у надскладних умовах, але і працювати, заробляти, оберігати й підтримувати одне одного, - сказав генеральний директор. - Ось чому сьогодні ми маємо повне право пишатися, що нашому підприємству вже 96 років! Ця дата – вражає: Харківський авіазавод і люди, які тут працювали, пройшли шлях від створення і серійного виробництва перших вітчизняних літаків К-1, через роки репресій та другу світову війну, під час якої підприємство займалося переважно ремонтом та виготовленням запчастин до бойових літаків, до повоєнного відновлення та накопичення досвіду й виходу на розробку та серійне виробництво низки військово-транспортних машин, котрі й на сьогодні вважаються одними з найкращих за деякими показниками у своєму класі".

Вітаємо ХАЗівців з 96-ю річницею авіазаводу і почесними нагородами:

Печніка Івана, керівника волонтерського загону ХДАВП

Печнік Анастасію, волонтерку

Печнік Антоніну, волонтерку

Сахна Семена, волонтера

Дяченка Олександра, волонтера

Табакана Артема, волонтера 

Ольховського Дмитра, волонтера

Краснікова Евгенія , полковника, начальника №118

Поліганова Дениса, підполковника

Іванова Сергія, директора Департаменту з технічного обслуговування авіаційної техніки та льотно-випробувальної роботи

Звягінцева Віталія, начальника ливарного цеху

Слава Україні! Героям Слава!