23.09.22 

ImageУкраїнський національний контингент завершив виконання завдань у ДР Конго.

Більше 10 років українські миротворці в складі 18-го окремого вертолітного загону були невід’ємною частиною Місії ООН зі стабілізації в Демократичній Республіці Конго.

Після повномасштабного вторгнення російських військ до України 24 лютого 2022 року розпочалась підготовка до повернення українських миротворців на Батьківщину.

Відповідно до Указу Президента України №114 було визначено відкликати національний контингент, до України з метою участі в захисті суверенітету та територіальної цілісності держави.

За ці 10 років українські миротворці провели 13 ротацій до Демократичної Республіки Конго, під час яких особовий склад 18 окремого вертолітного загону виконував завдання з вогневої підтримки наземних сил, забезпечення дій підрозділів сил швидкого реагування, озброєний супровід, пошуково-рятувальні операції та їх вогневу підтримку, операції з повернення, стримування, оглядові польоти, матеріально-технічне забезпечення Місії ООН, перевезення військ, вантажів, пасажирів та особливо важливих персон, оперативну логістичну підтримку, польоти з метою спостереження, розвідки та патрулювання, а також здійснення медичних евакуацій.

Загалом, під час заключної 13-ї ротації 18-ий окремий вертолітний загін під керівництвом полковника Євгена Вакуленка здійснив 3702 польоти, а загальний наліт склав 3213 годин 12 хвилин. 

За період ротації було перевезено 12 853 пасажири та 666 534 кілограми вантажу.

За понад 10 років існування 18-го окремого вертолітного загону українські вертольоти здійснили 25 462 польоти, та в загальному налітали 22 473 години. Кількість перевезених пасажирів склала 116 280 людей, а загальна вага перевезеного вантажу 5 611 996 кілограм.

Командувач сил Місії ООН зі стабілізації в Демократичній Республіці Конго генерал-лейтенант Маркос де Са Аффонсо да Коста високо оцінив величезний внесок українського національного контингенту у справу служіння народу ДРК, про що зазначив на офіційній сторінці Місії ООН в Демократичній Республіці Конго у Twitter.