17.11.22 

ImageУ справі MH17 вперше буде ухвалено вирок. Вердикт оголосять судді Окружного суду Гааги 17 листопада. Засідання пройде в судовому комплексі "Схіпхол" під Амстердамом та розпочнеться о 16:30 за Києвом.

Напередодні суду Донбас.Реалії зібрали головне про перший кримінальний процес із збитого в небі над окупованим Донбасом малайзійського Boeing 777.

Катастрофа MH17 – головне

Boeing 777 авіакомпанії Malaysia Airlines 17 липня 2014 виконував плановий рейс MH17 за маршрутом Амстердам - Куала-Лумпур. Самоліт був збитий у небі над Донбасом ракетою, випущеною із зенітно-ракетного комплексу (ЗРК) "Бук" .

Уламки авіалайнера впали поблизу села Грабове - на території Донецької області, підконтрольної російським військам. Загинули всі 298 людей на борту

193 підданих Нідерландів (один пасажир також мав громадянство США);

42 громадянина Малайзії (28 пасажирів та всі 15 членів екіпажу);

27 громадян Австралії;

12 громадян Індонезії;

10 підданих Великобританії;

4 громадяни Німеччини;

4 підданих Бельгії;

3 громадяни Філіппін;

1 громадянин Канади;

1 громадянин Нової Зеландії.

Серед пасажирів було 80 дітей . Авіакатастрофа стала однією з 10 найбільших за всю історію авіації. 

Справа МН17 в Гаазі та JIT

За кримінальне та технічне розслідування справи МН17 взялася спеціально створена Joint Investigation Team – Спільна слідча група , куди увійшли представники правоохоронних органів п'яти країн:

Нідерландів – у катастрофі загинули найбільше їх підданих;

України – над нами збили літак;

Малайзії – країни прапора МН17;

Австралії та Бельгії – їхні громадяни також загинули.

Уряди цих п'яти країн домовилися, що кримінальне переслідування винних здійснюватимуть Нідерланди. Перше засідання в Окружному суді в Гаазі відбулося 9 березня 2020 року, розгляд справи по суті розпочався у червні 2022 року і завершився через рік.

Справу МН17 міг і міжнародний кримінальний суд ad hoc – для конкретного випадку. Але Росія наклала вето на проект відповідної резолюції.

Як збили МН17 – висновки JIT

JIT провели величезну роботу – ще станом на 2020 рік у справі МН17 було 102 томи та 36 тисяч сторінок . Того ж року слідчий гурт відкинув усі альтернативні версії, і залишилася лише одна. Саме її підтверджують усі зібрані докази та свідоцтва. Ось вона:

Boeing 777 рейсу МН17 було збито ракетою «земля – повітря» із ЗРК «Бук», який стояв на озброєнні 53-ї зенітної ракетної бригади військ ППО ЗС РФ (місце дислокації – під Курськом). 13 липня, напередодні катастрофи, ЗРК перевезли на окуповану частину Донбасу через непідконтрольну Україні ділянку кордону з РФ. Тієї ж ночі цей "Бук" повернули назад до Росії. 

Справа МН17: хто обвинувачені та що їм загрожує

Обвинуваченими у справі проходять чотири особи троє громадян Російської Федерації та один громадянин України. Ось їхні імена та ролі в атаці на МН17, встановлені Спільною слідчою групою :

Ігор Гіркін ("Стрілков") - колишній офіцер ФСБ, на момент збиття літака називав себе "міністром оборони" угруповання "ДНР" (громадянин Російської Федерації).

Роль : незадовго до катастрофи Гіркін звернувся до російської «влади» в Криму та Москві з проханням надати важке озброєння. Крім того, він причетний до транспортування "Бука" з Росії на непідконтрольну Україні територію та назад, після випуску із ЗРК ракети МН17;

Сергій Дубинський ("Похмурий") – полковник запасу ГРУ РФ, на той час «генерал-майор» у групуванні "ДНР", який очолював власне "ГРУ" (громадянин Російської Федерації).

Роль: Дубинський контролював транспортування "Бука". У перехоплених телефонних розмовах чути, як він керує рухом ЗРК.

Олег Пулатов ("Гюрза») , - підполковник запасу ВДВ ЗС РФ (громадянин Російської Федерації). На окупованій частині Донбасу отримав звання полковника і був тоді заступником Дубинського.

Роль: супроводжував та охороняв "Бук" біля місця пуску неподалік міста Сніжне.

Леонід Харченко ("Крот") - "командир розвідпідрозділу так званого ГРУ "ДНР" (громадянин України), був у підпорядкуванні у Дубинського.

Роль: перебував із "Буком" відразу після того, як з нього збили MH17. За даними Bellingcat, Харченко причетний до забезпечення безпеки "Бук" на місці пуску під Сніжним. Крім того, після удару по пасажирському Boeing 777 передав наказ відправити ЗРК назад до Росії. 

Усі обвинувачені перебувають у міжнародному розшуку . З JIT співпрацював лише один із обвинувачених – через адвокатів – Пулатов. Прокурори у справі МН17 вимагають для Гіркіна, Дубинського, Пулатова та Харченка довічного ув'язнення . Це максимальний термін покарання за звинуваченням у:

умисне знищення літака (ст. 168 КК Нідерландів);

умисне вбивство 298 осіб, які перебували в літаку (ст. 289 КК Нідерландів).

Представник прокуратури Нідерландів на одному із засідань суду у 2021 році зазначив – для правосуддя не має значення, який саме літак хотіли збити обвинувачені. 

Справа МН17: позиції України, країн ЄС та РФ

Росія з самого початку і досі категорично заперечує свою будь-яку причетність до справи МН17. Саме Москва лобіювала розслідування альтернативних версій – усі вони так чи інакше зводилися до звинувачення у катастрофі України.

Влада Австралії та Нідерландів ще в 2018 році офіційно звинуватила Росію в аварії літака рейсу MH17 . У березні цього року країни подали заяву до Міжнародної організації цивільної авіації з вимогою зобов'язати Росію виплатити компенсації родичам загиблих.

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) у червні 2022 року оголосила , що літак рейсу MH17 був збитий ракетою і саме з російського зенітно-ракетного комплексу "Бук".

У СБУ до восьмої річниці збиття MH17 заявили про сотні зібраних фактів, що свідчать про причетність Росії. У спецслужбі наголосили, що всі спроби Москви зняти з себе відповідальність за злочин не можуть вистояти перед фактами.

Нідерландські прокурори представлені суду матеріали у справі МН17 виклали на спеціально створеному інформаційному порталі . Там можна знайти хронологію подій, їхню передісторію, карти, фото, відеоінтерв'ю з обвинуваченими та аудіоперехоплення їх телефонних розмов, а також маршрут пересування ЗРК "Бук".

Адвокат інтерпол та допомога при зверненні до Міжнародної організації кримінальної поліції. 

Джерело Radiosvoboda