17.01.23 

ImageПерший з літаків AWACS, що патрулюватимуть Східну Європу, прибув на румунську авіабазу 

На 90-й авіабазі в румунському місті Отопень у вівторок, 17 січня, приземлився перший літак AWACS (Airborne Warning and Control System) Сил раннього повітряного попередження і управління Північноатлантичного альянсу.

Про це повідомляє "Європейська правда " з посиланням на румунську агенцію Agerpres.

Літак AWACS зі складу Сил раннього повітряного попередження і управління НАТО, які постійно базуються в Гайленкірхені, Німеччина, було передислоковано до Румунії в межах зусиль Альянсу зі зміцнення своєї обороноздатності в Чорноморському регіоні.

З лютого 2022 року літаки AWACS здійснюють регулярне патрулювання у Східній Європі та регіоні Балтійського моря з метою відстеження російських літаків поблизу кордонів НАТО.

"У відповідь на незаконну агресію Росії в Україні НАТО посилив свою повітряну присутність на східному фланзі Альянсу додатковими винищувачами, літаками-розвідниками та літаками-заправниками", – зазначили в міністерстві оборони Румунії.

Очікується, що літаки AWACS здійснюватимуть розвідувально-спостережні польоти над територією країн НАТО у найближчий період.

Минулого тижня повідомлялось, що у зв'язку з агресивною війною Росії проти України НАТО хоче передислокувати кілька своїх літаків-розвідників AWACS, які зазвичай базуються в Німеччині, до Румунії.

Фото Міноборони Румунії.