01.03.23 

ImageРосійські авіакомпанії поскаржилися до свого Мінтрансу на проблеми з польотами до Китаю, який почав послаблювати антиковидні обмеження.

Асоціація експлуатантів повітряного транспорту, до якої входять 22 російські компанії, в тому числі "Аерофлот", S7, "Уральські авіалінії" та Utair, поскаржилася до Мінтрансу росії на проблеми під час запуску або виконання рейсів до Китаю.

Про це повідомляє RBC.

До пандемії коронавірусу Китай входив до топ-10 країн за обсягами міжнародних перевезень для російських авіакомпаній. Майже три роки, з лютого 2020 року до лютого 2023 року, авіасполучення між росією та Китаєм було різко скорочено, насамперед через обмеження, введені китайською стороною.

Наразі Китай почав знімати обмеження, зокрема Міністерство туризму та культури КНР повідомило, що з 6 лютого китайські турагентства зможуть відновити відправку туристичних груп до 20 країн, зокрема до росії. На цьому тлі російські авіакомпанії замислилися про відновлення чи збільшення своєї присутності на китайських напрямках. Однак через санкції виникли нові проблеми.

Літаки, раніше зареєстровані на Бермудських островах або в Ірландії, а потім передані з росії у власний реєстр країни, а також літаки, які не були повернуті іноземним лізинговим компаніям, не мають права літати до Китаю та використовувати повітряний простір країни. Тільки на Бермудських островах було зареєстровано понад 480 літаків. Також Китай не пускає в країну літаки, які перебувають у списку санкцій США – це ще близько 170.

Голова Асоціації експлуатантів повітряного транспорту запропонував провести очні консультації авіаційної влади двох країн за участю російського МЗС до 26 березня, тобто до початку нового літнього розкладу польотів.