08.03.23 

ImageУ липні минулого року перший віце-прем’єр-міністр України Свириденко запросила 300 безпілотників як пожертву від Канади приблизною вартістю 150 мільйонів доларів

Про це повідомляє  National Post .

Повідомляється, що Оттава веде переговори щодо угоди про постачання Україні сотень високотехнологічних безпілотників канадського виробництва, які українці назвали «єдиним продуктом на ринку, який задовольняє всім нашим експлуатаційним вимогам».

У листі від першого віце-прем’єр-міністра та міністра економічного розвитку України Юлії Свириденко до міністра оборони Канади Аніти Ананд та міністра фінансів Христі Фріланд, надісланого минулого липня, йдеться про те, що тактичні безпілотники стали вирішальними для сил на землі. 

Свириденко зазначила, що Teledyne Flir R70 Skyranger, виготовлений у Ватерлоо, штат Онтаріо, за навчання та польової підтримки, наданої Центром робототехніки Оттави, має можливості тепловізійного зображення, перехоплення сигналів і виявлення хімічної зброї, необхідних українцям.

Свириденко попросила 300 дронів як пожертву від Канади — зобов’язання, яке, ймовірно, коштуватиме близько 150 мільйонів доларів.

"Ці канадські системи будуть негайно введені в експлуатацію", — сказала Свириденко.

Можливість перехоплення сигналів R70, зокрема, була б неоціненною, оскільки вона дозволяє дрону визначати, де знаходяться телефони противника, і навіть може ідентифікувати людей.

Запит на передачу дронів до недавнього часу не був пріоритетом, однак джерела стверджують, що до укладення угоди тепер залучено Канадську комерційну корпорацію - державний концерн, який допомагає іноземним урядам закуповувати канадські товари", - додає видання.

Деніел Мінден, прес-секретар Ананда, не прокоментував хід будь-якої угоди з безпілотниками або чому уряд місяцями розглядав запит Свириденко.

Фото TELEDYNE FLIR