02.04.23 

ImageВлада Польщі розглядає варіанти, як передати Україні більше винищувачів МіГ-29  без додаткового дозволу у Німеччини.

Про це пише польське видання Defence 24.

"Чотири МіГ-29, побудовані в СРСР, про поставку яких польський уряд оголосив два тижні тому, походять не з Німеччини", - пояснив голова Бюро національної безпеки Яцек Сівера. 

Це вирішує питання, яке виникло в середині березня, коли президент Анджей Дуда оголосив про поставку Україні нових винищувачів, повідомивши також, що перші 4 готові.

Нагадаємо, що президент Польщі Анджей Дуда 16 березня заявив про передачу перших чотирьох винищувачів МіГ-29 Україні, які у 90-х роках були "отримані від армії НДР". Така заява спровокувала виток дипломатичної напруги у відносинах між Варшавою та Берліном.

Наприкінці березня голова Бюро національної безпеки Польщі Яцек Серер зустрівся з радником канцлера ФРН Єнсом Плетнером, після якого польський чиновник оголосив – його країна передала Україні справді колишні "чеські" літаки, що ніяк не порушило інтереси Берліна.

У цьому контексті офіційна Варшава вирішила "відійти назад" і просто уточнити, що на користь ЗСУ вони передають літаки, "отримані у 1990-х роках". Таким чином, Польща створила "простір для компромісу" - назвала заплановані для передачі Україні літаки МіГ-29 "чеськими", щоб комунікацію між Варшавою та Берліном не було порушено. Більше того, Чехія, на відміну від Німеччини, не вимагає у поляків просити дозволу на передачу ЗСУ бойової авіації.

Польські журналісти не виключають, що невдовзі Варшава та Берлін зможуть знайти компроміс щодо колишніх "східнонімецьких" МіГ-29, щоб Україна мала можливість отримати від союзників якнайбільше винищувачів.

Джерело apostrophe