25.04.23 

ImageСпеціаліст з режиму та безпеки ХДАВП Сергій Крюков розповів, як захищали злітно-посадкову смугу підприємства. 

"У нас була інформація, що буде російський десант на летовище ХАЗу на початку повномасштабного вторгнення. Авіазавод наш став форпостом. Ми зробили усе, щоб захистити нашу злітно-посадкову смугу. Якби її взяли, висадили десант, то це був би міцний плацдарм для подальшого захоплення Харкова. Але ми встояли", - говорить Сергій Крюков, директор Департаменту з режиму та безпеки ХДАВП.

Він розповідає, що над авіапідприємством щодня літали ворожі дрони і безпілотники. Таким чином російська розвідка з’ясовувала обстановку, але навряд чи їй подобалося те, що вона бачила. Вздовж злітно-посадкової смуги дуже швидко з’явилися окопи і бліндажі. Загарбників тут точно не з квітами збиралися зустрічати. 

"У них були дані і їх супутників з космосу, які також підтверджували, що летовище авіазаводу стало для них недоступним. Тому вони не наважилися висадити десант", - каже Сергій Дмитрович.

Росіяни не ризикнули висадитися на ХАЗ, але жорстко відповіли на зайняту оборону і добряче бомбили його з наземних та повітряних позиції. 

Image"Територія авіапідприємства вкрита уламками боєприпасів, залишки ракет стирчать із землі. Якщо пройтися, то видно, що тут такі "подаруночки" ще довго доведеться визбирувати. На цілий музей набереться", - зауважує Сергій Крюков. І зізнається: "Страшно було. Ми часом згадуємо, як і під бомбами, і під ракетами, і не знали, звідки летить. Але Бог милував – все гаразд". 

Варто відзначити, що успіх цієї оборонної операції забезпечили злагоджені дії керівництва, працівників ХДАВП і професійних військових. 

"Позиція гендиректора і нас усіх була така, що ми допомагали усім, чим могли, - розказує Сергій Дмитрович. - Ми займалися організацією захисту летовища, погоджуючи усі дії з військовими. Знайшли небайдужих підприємців, котрі бульдозером викопали окопи. Це було дуже швидко зроблено. Вздовж злітно-посадкової смуги було створено бліндажі та окопи. Все це видно з повітря. Це такий швидкий захист смуги - поряд такі оборонні споруди. Звісно, це все зіграло важливу роль". 

ImageОрганізація оборони авіапідприємства, як стратегічного об’єкта, включала багато важливих справ, про котрі можна буде відкрито розказати лише після Перемоги України. Безперечно, ХАЗ став надійним повітряним форпостом Харкова і сходу України. 

З метою закарбувати значення заводу у цій війні генеральний директор ініціював заснування почесної відзнаки "Харківський авіазавод - повітряний форпост 24.02.2022". Її було створено за рахунок волонтерів ПП "Орден-Харків" під керівництвом Дмитра Куцевого. 

Відзнаку вручають "за визначний особистий внесок у питання розвитку і розбудови підприємства, його збереження й сталого функціонування у воєнний час, підвищення обороноздатності країни та проявлені при цьому відвагу і сумління, волонтерську діяльність та інші заслуги". 

Олександр Кривоконь нагородив цією почесною відзнакою 12 працівників ХДАВП, які, ризикуючи життям, допомогли захистити авіапідприємство у перші дні великої війни чи долучилися до його збереження та відновлення. 

Джерело ХДАВП