26.04.23 

ImageОчільника ДК УкрОборонПром Юрія Гусєва нагороджено почесною відзнакою "Харківський авіазавод – повітряний форпост 24.02.2022"

24 квітня цю нагороду Юрію Гусєву (Юрій Гусєв) вручив генеральний директор Харківського авіапідприємства (ХДАВП) Олександр Кривоконь. 

Керівник ХДАВП подякував генеральному директору Держконцерну за його важливу місію підвищення обороноздатності України у нелегкий час протистояння російській військовій агресії. 

Під головуванням Юрія Гусєва підприємства «УкрОборонПрому» уже в перші дні повномасштабного вторгнення росіян передали Збройним силам та Національній гвардії України значну кількість техніки та озброєнь. Більше того, досить швидко Україна налагодила виробництво вкрай необхідних для фронту танкових 125-мм снарядів та артилерійських 122-мм боєприпасів. Обидва снаряди виробляються спільно з країною НАТО на закордонних потужностях, але за українською технологією та із залученням наших фахівців. Перші партії боєприпасів уже відвантажено українським захисникам на передову.

Довідково: Назва почесної відзнаки «Харківський авіазавод - повітряний форпост 24.02.2022» відображає роль Харківського державного авіаційного виробничого підприємства в обороні міста Харків, як стратегічного об’єкта оборонного значення та незворушної цитаделі в протистоянні російській збройній навалі.

Згідно положення про почесну відзнаку, вона «вручається за визначний особистий внесок у питання розвитку і розбудови підприємства, його збереження й сталого функціонування у воєнний час, підвищення обороноздатності країни та проявлені при цьому відвагу і сумління, волонтерську діяльність та інші заслуги».

Почесна відзнака ХДАВП символізує характерну еліптичну форму крила авіаконструктора і першого директора ХАЗу Костянтина Калініна. На синьому фоні неба напис позолотою: «Харківський авіазавод - повітряний форпост 24.02.2022», а в центрі овалу зображено літак Ан-74, що злітає, як символ розвитку підприємства та вітчизняного авіабудування. Також відзнака містить зображення пошкодженого від бомбардувань і охопленого полум’ям «Директорського будинку», який за свою столітню історію став символом авіазаводу та вцілів навіть під час Другої світової війни. 

Джерело ХДАВП