17.05.23 

ImageКількість літаків F-16, якими володіє Польща, не дозволяє сьогодні говорити про передачу будь-якої їх частини Україні.

Про це заявив президент Польщі Анджей Дуда під час спілкування з журналістами у Рейк'явіку на саміті Ради Європи.

Водночас Дуда запевнив, що готовий сприяти підготовці українських пілотів та надасть за можливості ще МіГ-29. За словами Дуди, Польща входить до трійки країн (після США та Великобританії), які найбільше допомагають Україні.

"Ми передали ЄС безпрецедентну кількість озброєння, ми передали Україні більше 300 танків, ми передали майже всі наші МіГ-29, про які Україна просила у нас із самого початку конфлікту", -перерахував Дуда. Він підкреслив, що "ми пожертвували багато зброї на мільярди доларів".

"У нас порівняно невелика кількість F-16. Ми готові підтримувати процес підготовки українських пілотів – про це я деякий час говорив з прем’єр-міністром, міністром національної оборони (Маріушем Блащаком). Але та кількість літаків F-16, якими ми володіємо, не дозволяє сьогодні говорити про передачу Україні якоїсь їх частини", -сказав президент.

Водночас він запевнив, що готовий і надалі передавати Україні літаки МіГ-29.

"У нас є проблема, тому що у нас є деякі МіГи, які вже працюють за стандартами НАТО і виконують місію Air Policing, а тому служать для захисту країн НАТО",-зазначив Дуда.

Джерело wpolityce.pl