18.05.23 

ImageУсі вправи при підготовці льотчиків відпрацьовують на гранично малій висоті — до 50 метрів

З перших днів російського вторгнення військові льотчики однієї з авіаційних бригад успішно нищать ворога на різних напрямках. А в проміжках між виконанням бойових завдань вони постійно підвищують фахову майстерність.

-      Наш колектив — досвідчені військові льотчики, однак ми постійно вдосконалюємо навички пілотування, особливо це стосується молодих офіцерів, які нещодавно підсилили бригаду, — говорить начальник служби безпеки польотів на ім’я Сергій. — З молодим льотним складом відпрацьовуємо підготовку на вертольотах Мі-8 та Мі-24. Також на льотних змінах відновлюємо втрачені навички та виконуємо польоти з використанням окулярів нічного бачення. Тобто підготовка триває вдень та вночі.

За словами офіцера, усі вправи відпрацьовуються на гранично малій висоті до 50 метрів. Кожен з льотчиків за одну льотну зміну проводить у небі близько години.

-      Це досить складне завдання. Чим менша висота, тим більше перешкод. У таких умовах молоді льотчики здобувають необхідні навички, які потрібні будуть їм під час виконання бойових завдань, — каже Сергій. — А до нічних польотів можна отримати допуск лише після польотів вдень. Нічні польоти є більш складними, адже потребують більшої уваги та координації від усього екіпажу. Це дає суттєве навантаження на всіх.

У бригаді кажуть, що з перших днів широкомасштабного вторгнення росіян молоді льотчики дуже добре себе зарекомендували.

- У них є неабияка мотивація. Наша молодь має великий бойовий досвід, незважаючи на свій вік. Вони самі просяться на бойові завдання. Я ними пишаюся. Зі свого боку ми передаємо їм свій досвід, навчаємо тонкощів роботи в небі, — розповів командир авіаційної бригади.

Наразі в арсеналі молодих вертолітників наліт становить від 400 годин і більше. Досвідчені інструктори цієї бригади мають наліт від кількох тисяч годин.

…Боронячи повітряний простір нашої держави, кілька офіцерів цієї авіаційної бригади отримали звання Героя України. Серед них випускник Харківського університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба, молодий вертолітник на ім’я Микола. Ризикуючи життям, він неодноразово здійснював бойові вильоти на своєму Мі-8, зокрема і в Маріуполь.

-      Я виконував поставлені бойові завдання, як і всі мої побратими. Ми доставляли БК, медикаменти та інший вантаж на «Азовсталь». Це була важка операція. Нам доводилося заходити в місто з напрямку Азовського моря. Також сам підхід до «Азовсталі» був дуже складним. На зворотному шляху забрали поранених захисників міста. Нашому екіпажу вдалося успішно виконати завдання. А вже наступний борт, який ішов після нас, був обстріляний рашистами, — розповів Микола.

У своєму активі Микола має десятки подібних бойових вильотів. Наразі він продовжує тренуватися, переймаючи досвід від старших льотчиків-інструкторів. Микола впевнений, що ніщо так не піднімає бойовий дух, як віра в нашу перемогу над російськими загарбниками.

Джерело armyinform